راهکارهای بهبود مدیریت ضایعات درزنجیره تامین سیب از دیدگاه باغداران: مورد مطالعه استان تهران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکتری توسعه‌کشاورزی، گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران،کرج، ایران

3 گروه مدیریت و توسعه کشاورزی ،دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران،کرج، ایران

4 گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

5 گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج،ایران

10.22069/jead.2024.22602.1838

چکیده

سیب ازجمله مهم‌ترین محصولات باغی تولیدشده در کشور است که با چالش مقدار بالای ضایعات در مرحله تولید تا آماده-سازی برای عرضه به بازار مواجه است. تحقیق حاضر با هدف شناسایی راهکارهای بهبود مدیریت ضایعات در زنجیره تامین سیب استان تهران از دیدگاه باغداران انجام گرفت. جامعه آماری این مطالعه باغداران تولیدکننده سیب در استان تهران بودند (N=9310). حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 188 نفر تعیین شد. انتخاب نمونه‌ها نیز با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای صورت گرفت. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه محقق‌ساخته بود که روایی و پایایی آن با استفاده از دیدگاه متخصصان و با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی و تایید شد. تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی انجام شد. براساس نتایج، سالانه 22 درصد از تولیدات سیب در بخش تولید به ضایعات تبدیل می‌شود. براساس دیدگاه باغداران، پنج عامل تقویت زیرساخت‌ها و مهارت‌های بازاریابی تولیدکنندگان، تقویت زیرساخت‌های تولید و نگهداری، بهبود دسترسی به منابع مالی و اعتباری مناسب، تقویت دانش و آگاهی کنشگران و ساماندهی نظام بازاریابی سیب از جمله مهم‌ترین راهکارهای مدیریت ضایعات سیب از دیدگاه باغداران در زنجیره تامین این محصول هستند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Solutions of Enhancing Waste Management in the Apple Supply Chain from the orchardist’s perspective A Study in Tehran Province

نویسندگان [English]

  • Narges Mirzaie Gorji 1
  • Hossein Shabanali Fami 2
  • Ali Asadi 3
  • Aliakbar Barati 4
  • Mohammad Ali Asgari Sarcheshmeh 5
1 Ph.D. Graduate,, Department of Agricultural Management and Development,, Faculty of Agriculture, University of Tehran,, Karaj,, Iran
2 Department of Agricultural Management and Development,, Faculty of Agriculture,, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Department of Agricultural Management and Development,, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran
4 Department of Agricultural Management and Development, Faculty of Agriculture, University of Tehran, ,Karaj, Iran
5 Department of Horticultural Sciences and Landscape Architecture, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran,
چکیده [English]

Apples are among the products facing the challenge of high wastage levels from production to preparation for market distribution. The present study aimed to identify solutions to improve waste management in the apple supply chain in Tehran province from the perspective of farmers. The study population consisted of apple producers in Tehran province (N=9310), and the sample size of 188 was determined using Cochran's formula. Cluster sampling was employed for sample selection. Data were collected using a researcher-developed questionnaire, which was validated and confirmed for reliability using expert opinions and Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was conducted using exploratory factor analysis. According to the results, annually, 22% of apple production is converted to waste in the production sector. According to farmers' perspectives, strengthening producers' marketing infrastructures and skills, enhancing production and maintenance infrastructures, improving access to suitable financial resources and credit, enhancing knowledge and awareness among stakeholders, and organizing the apple marketing system are among the most important strategies for apple waste management in the supply chain as perceived by farmers.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Supply chain
  • Apple waste
  • Entrepreneurship
  • Apple growers
  • Production