عوامل موثر بر موفقیت تحقیق و توسعه در صنایع غذایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیأت علمی دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران

2 عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا- همدان

3 کارشناس ارشد مدیریت کارآفرینی، دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران

چکیده

نظام‌های تحقیق و توسعه نقش موثری در خلق دانش و فناوری، پیدایش ایده ها و اندیشه های نوآورانه، بازسازی فرایندها و شیوه‌های کاری و فراهم شدن فرصت‌های جدید کارآفرینی و توسعه کسب و کار دارند. بر همین اساس در بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی، تمایل زیادی به ایجاد و توسعه نظام‌های تحقیق و توسعه به‌وجود آمده است. این موضوع در صنایع غذایی نیز مورد توجه قرار گرفته و در اکثر واحدهای تولیدی صنایع غذایی بزرگ، واحد تحقیق و توسعه بعنوان یکی از بخش های موثر در فرایند تولید ایجاد شده است. بر مبنای پژوهش‌های انجام شده، موفقیت نظام‌های تحقیق و توسعه مستلزم وجود برخی زیر ساخت‌ها و فراهم بودن مجموعه‌ای از عوامل درون و برون سازمانی است. در مقاله حاضر به بررسی ماهیت و کارکردهای نظام‌های تحقیق و توسعه و تبیین عوامل و شرایط موثر بر کارآمدی این نظام‌ها، به بررسی تأثیر مولفه‌های سازمانی بر موفقیت نظام‌های تحقیق و توسعه در واحدهای صنایع غذایی کشور پرداخته شده است. در این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مولفه‌های سازمانی در نظام‌های تحقیق و توسعه، دیدگاه‌های جمعی از مدیران واحدهای تحقیق و توسعه در بنگاه‌های صنایع غذایی کشور مورد بررسی قرار گرفته است. بر مبنای نظرات مدیران مورد نظر، عوامل انسانی، شرایط مرتبط با وضعیت ساختار سازمانی و چگونگی فرایندهای سازمانی، تأثیر معناداری بر موفقیت نظام‌های تحقیق و توسعه در بنگاه‌های صنایع غذایی دارند. بر این مبنا پیشنهاداتی برای اصلاح و بهبود وضعیت عوامل مذکور برای دستیابی به سطح بالاتری از اثربخشی در نظام‌های تحقیق و توسعه ارائه شده است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Factors Affecting Research and Development’ Success in Food Industries

چکیده [English]

Abstract2
Research and Development (R&D) units have an important role in creation of
knowledge and technology, emergence of innovative ideas, reforming processes
and technical methods and providing bases for entrepreneurship development in all
kind of businesses. Accordingly, economical firms and businesses tend to the
creating and developing R&D. In food industries also, managers paid attention to
the importance of R&D and tried to create new R&D units. Based on previous
researches, different kinds of internal and external factors affecting the success of
R&D units. In this study, the concept and functions of R&D units have been
discussed and in another part, the most important factors affecting the success of
R&D units in Iranian food industries have been assessed. The statistical population
consisted of managers of R&D units in food industry enterprise countrywide. 72
persons were selected as sample using random sampling. Also, a questionnaire was
used as the major tool for data gathering that its validity was confirmed by panel of
expert. The principal components consisted of three main intra-organizational
factors: Human factors, procedural factors and structural factors. Based on the
main research findings, it was recommended some suggestions for improvement of
the factors to achieve a higher degree of effectiveness in the related R&D systems
in food industry in Iran.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Research and Development
  • Organization
  • Organizational processes
  • Organizational structure
  • Food industries