شناسایی نگرش‏های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی: کاربرد روش‏شناسی کیو

نوع مقاله : مقاله تحلیلی

نویسندگان

1 دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

2 دانشجوی دکتری- دانشگاه رازی

3 دانشجوی دکتری گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

پژوهش حاضر با هدف کلی شناسایی نگرش‏های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی با استفاده از روش‏شناسی کیو انجام شد. پارادایم حاکم بر پژوهش تلفیقی (کیفی- کمّی) بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل تمام دانشجویان سال چهارم کارشناسی رشته‏های کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه بودند که به صورت هدفمند و با تکنیک بحث گروهی متمرکز تعداد 30 نفر از آن‏ها برای مطالعه انتخاب شدند. براساس مصاحبه‏های انجام شده با دانشجویان در قالب گروه‏های بحث متمرکز  تعداد 36 عبارت استخراج شد که در قالب یک پرسشنامه متشکل از 36 کارت و یک پاسخ‏نامه (نمودار کیو) در اختیار دانشجویان مورد مطالعه قرار گرفت که میزان موافقت یا مخالفت خود را با آن‏ها مشخص نمایند. تجزیه و تحلیل داده‏های پژوهش با انجام تحلیل عاملی اکتشافی نوع کیو با استفاده از نرم‏افزار SPSSWin20 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که نگرش‏های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازی دارای پنج بُعد شامل؛ نگرش تلاش­گر، خلاق، ریسک‏پذیر، مسئولیت­پذیر و مدیرگرا می‏باشد. نتایج این مطالعه دستاوردهای مناسبی برای برنامه‏ریزان نظام آموزش عالی کشاورزی به‏منظور تقویت نگرش‏های کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Identifying Entrepreneurial Attitudes of Agricultural students: Application of Q Methodology

چکیده [English]

Abstract
The main purpose of this study was to identifying entrepreneurial attitudes of
agriculture students by using Q methodology. The dominant paradigm of this study
was mixed methodology (qualitative - quantitative). The study population of this
study consisted of all the fourth year undergraduate agriculture students at Razi
University that 30 of whom were selected for the study by using purposefully
method and focus group discussion technique. Based on interviews with students in
the focus groups discussion, 36 statements were extracted that in the form of a
questionnaire consisted of 36 cards and a letter of response (Q diagram) was
presented to the students in order to determine the extent of their agreement or
disagreement with them. The data was analyzed by using SPSSWin20 software and Q
exploratory factor analysis. The results of this study revealed that entrepreneurial
attitudes of agriculture students at Razi University was consisted five dimensions;
effort oriented, creative, risk-taking, responsible, and manager oriented. Results of
this study have applications for planners of higher agricultural education system in
order to improving the entrepreneurial attitudes of agricultural students.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Entrepreneurship
  • Entrepreneurial Attitude
  • Agribusiness
  • Q Methodology