تدوین راهبردهایی جهت ایجاد و توسعه زنجیره ارزش صنایع مرتبط با حشرات خوراکی در استان گیلان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 بخش مدیریت صنعتی، دانشکده اقتصاد، حسابداری و مدیریت، دانشگاه یزد، یزد، ایران

2 گروه مهندسی صنایع، پردیس فنی (1)، دانشگاه یزد، یزد، ایران

3 گروه مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی نوشیروانی، بابل، ایران

چکیده

استان گیلان به واسطه شرایط جغرافیایی و اقلیمی و ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های خاص می‌تواند با ایجاد و توسعه زنجیره ارزش حشرات خوراکی، منجر به کارآفرینی کشاورزی و رونق اقتصاد محلی شود. به این منظور مطالعه حاضر با هدف تبیین زنجیره ارزش حشرات خوراکی و تدوین راهبردهایی برای ایجاد و توسعه این زنجیره انجام شد. در این مطالعه برای جمع‌آوری داده‌های مورد نظر از اطلاعات کتابخانه‌ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) استفاده و سپس یافته‌های پژوهش در دو مرحله تجزیه و تحلیل شد. در مرحله اول، صنایع مرتبط با حشرات خوراکی با توجه به پتانسیل‌های استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج تحلیل دو صنعت تولید مواد خوراکی بر پایه حشرات و حفظ و پرورش حشرات خوراکی به‌عنوان صنایع در حال توسعه در استان گیلان شناسایی شدند. سپس در مرحله دوم به منظور دستیابی به راهبردهایی جهت ایجاد و توسعه صنایع حشرات خوراکی در استان گیلان از روش کیفی داده بنیاد استفاده شد. بر اساس یافته‌های حاصل از مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته با خبرگان صنعتی، پنج راهبرد برای در ایجاد و توسعه زنجیره ارزش صنایع مرتبط با حشرات خوراکی در استان گیلان تدوین، و متناسب با هر راهبرد اقداماتی عملیاتی پیشنهاد شد. ازجمله اقدامات تجویزی می‌توان به ایجاد انجمن‌های تخصصی با همکاری نهادهای علمی-پژوهشی در خصوص ابعاد علمی و فنی حشرات خوراکی اشاره کرد. در نهایت ایجاد پلتفرمی چند ذینفعی برای تسهیل تحقیق و توسعه در این زمینه به منظور اعتلای این صنعت پیشنهاد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Developing strategies to create and develop the value chain of industries related to edible insects in Guilan province

نویسندگان [English]

  • S Sina Masoumi 1
  • Mohammad Hosein Asgharpour 2
  • Mehrzad Jamshidi Guilani 3
1 Department of Industrial Management, Faculty of Economics, Accounting and Management, Yazd University, Yazd, Iran.
2 Department of Industrial Engineering, Technical Campus (1), Yazd University, Yazd, Iran
3 Department of Industrial Engineering, Babol Noshirvani University of Technology, Babol, Iran.
چکیده [English]

Guilan province, with its unique geographical and climatic conditions, possesses the potential to promote agricultural entrepreneurship and drive local economic prosperity through the establishment and growth of the edible insect value chain. This study aims to elucidate the value chain of edible insects and formulate strategies for its creation and development. Data for the study was collected through library research and fieldwork, utilizing questionnaires and interviews. The research findings were analyzed in two stages. Firstly, the industries associated with edible insects were examined in relation to Guilan province's potential. The analysis identified two developing industries: insect-based food production, and the conservation and breeding of edible insects within Guilan province. Subsequently, the study employed a qualitative approach to establish strategies for the creation and development of the edible insect industries in Guilan province. Drawing from semi-structured interviews with industry experts, a strategic plan was developed for the value chain of industries related to edible insects in Guilan province, accompanied by specific operational measures for each strategy. These measures include the establishment of specialized associations in collaboration with scientific-research institutions, focusing on the scientific and technical aspects of edible insects. Additionally, it is recommended to establish a multi-stakeholder platform to facilitate research and development, ultimately elevating the industry.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bio-Economy
  • Edible Insects
  • Entomology
  • Agricultural Entrepreneurship
در شهرستان رودبار استان گیلان. نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، 6(12): 98-111.
عباسی، ل.، شریف‌زاده، م.ش، عبدله‌زاده، ع.، محبوبی، م.ر. 1397. نوآوری جمعی در زنجیره ارزش در تعاونی‌های تولید کشاورزی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 5(4): 43-70.
مظهری، م.، رسول‌زاده، م. 1400. تحلیل زنجیره ارزش گل‌محمدی در استان خراسان رضوی. نشریه علمی اقتصاد و توسعه کشاورزی. 35(3): 291-306.
معصومی، س.، اصغرپور، م.ح. 1400. از واکاوی شکنندگی زنجیره ارزش کسب‌وکارهای کشاورزی تا ارائه راهکاریی برای چابکی آن: مورد مطالعه صنعت زنبورداری و محصولات زنبور عسل. نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 8(2): 1-16.
معصومی، س.، جمشیدی گیلانی، م.، اصغرپور، م.ح. 1399. شناسایی و تحلیل موانع ایجاد زنجیره تأمین صنایع مرتبط با حشرات خوراکی. علوم و فنون زنبور عسل ایران، 11(21): 45-51.
میری، م.، شریف‌زاده، م.ش.، عبدالله‌زاده، غ.، عابدی سروستانی، ا. 1396. بررسی زنجیره تامین در بخش کشاورزی (مطالعه موردی: تولید و پرورش توت‌فرنگی در شهرستان رامیان استان گلستان). نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 4(3): 90-104.
Ahuja, K., Mamtani, K. 2020. Edible Insects Market Size By Product (Beetles, Caterpillars, Grasshoppers, Bees, Wasps, Ants, Scale Insects & Tree Bugs), By Application (Flour, Protein Bars, Snacks), Industry Analysis Report, Regional Outlook, Application Potential, Price Trends, Competitive Market Share & Forecast, 2020 – 2026. In ‘Global markets insights’. https://www.marketresearch.com/One-Off-Global-Market-Insights-v4130/Edible-Insects-Size-Product-Beetles-13036983/.
Alexandratos, N., & Bruinsma, J. 2012. World agriculture towards 2030/2050: the 2012 revision. https://ageconsearch. umn.edu/record/288998/.
Andrusiv, U., Simkiv, L., Dovgal, O., Demchuk, N., Potryvaieva, N., Cherchata, A., Popadynets, I., Tkachenko, G., Serhieieva, O & Sydor, H. 2020. Analysis of economic development of Ukraine regions based on taxonomy method. Management Science Letters 10(3): 515-522.
Baiano, A. 2020. Edible insects: An overview on nutritional characteristics, safety, farming, production technologies, regulatory framework, and socio-economic and ethical implications. Trends in Food Science & Technology 100, 35-50.
BMEL, Federal Ministry of Food and Agriculture. 2014. National Policy Strategy on Bioeconomy, Germany, last accessed on: Feb 20, 2017 at: http://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/EN/Publications/NatPolicyStrategyBioeconomy.pdf?__blob =publication File.
Boukid, F., Sogari, G., & Rosell, C. M. 2023. Edible insects as foods: mapping scientific publications and product launches in the global market (1996-2021). Journal of Insects as Food and Feed, 9(3): 353-368.
Foley, J. A., DeFries, R., Asner, G. P., Barford, C., Bonan, G., Carpenter, S. R., ... & Snyder, P. K. 2005. Global consequences of land use. science 309(5734): 570-574.
Huis, A. V., Itterbeeck, J. V., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. 2013. Edible Insects: Future prospects for food and feed security. FAO Forestry paper, 171-178.
Huis, A. V., Rumpold, B. A., Van der Fels-Klerx, H. J., & Tomberlin, J. K. 2021. Advancing edible insects as food and feed in a circular economy. Journal of Insects as Food and Feed, 7(5): 935-948.
OECD. 2009. The Bioeconomy to 2030: Designing a Policy Agenda, OECD Publishing, last accessed on: Feb 20, 2017 at: http://dx.doi.org/10.1787 /9789264056886-9-en.
Oktay, J. S. 2012. Grounded theory. Oxford University Press.
Park, J., Motoki, K., Velasco, C., & Spence, C. 2022. Celebrity insects: Exploring the effect of celebrity endorsement on people’s willingness to eat insect-based foods. Food Quality and Preference97.
Phonthanukitithaworn, C., Sae-eaw, A., Tang, H., Chatsakulpanya, P., Wang, W., & Ketkaew, C. 2021. Marketing Strategies and Acceptance of Edible Insects Among Thai and Chinese Young Adult Consumers. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 1-29. https://doi.org/10.1080 /08974438.2021.1979160.
Ponce-Reyes, R., Lessard, BD. 2021. Edible Insects - A roadmap for the strategic growth of an emerging Australian industry, CSIRO, Canberra. https://research.csiro.au/edibleinsects/wp-content/uploads/sites /347/2021/04 /CSIRO-Edible-Insect-Roadmap.pdf.
Ramos‐Elorduy, J. 2009. Anthropo‐entomophagy: Cultures, evolution and sustainability. Entomological Research, 39(5): 271-288.
Ribeiro, J. C., Gonçalves, A. T. S., Moura, A. P., Varela, P., & Cunha, L. M. 2022. Insects as food and feed in Portugal and Norway–cross-cultural comparison of determinants of acceptance. Food Quality and Preference, 102, 104650. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2022.104650.
Saaty, T. 1980. The analytic hierarchy process (AHP) for decision making. In Kobe, Japan, 1-69.
Skrivervik, E. 2020. Insects' contribution to the bioeconomy and the reduction of food waste. Heliyon 6(5): e03934.