واکاوی چالش‌های زیست‌بوم کارآفرینی پایدار در استان کردستان؛ به‌کارگیری رویکرد آمیخته

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه مدیریت و کارآفرینی، دانشکده اقتصاد و کارآفرینی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

توسعه زیست بوم کارآفرینی پایدار در گرو توجه و رفع چالش‌های آن است، لذا هدف کلی از انجام این پژوهش، واکاوی چالش‌های زیست‌بوم کارآفرینی پایدار در استان کردستان بود. پژوهش حاضر از نظر رویکرد، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع متوالی- اکتشافی و از لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفته است. جامعه مورد مطالعه (آماری) در پژوهش حاضر شامل کلیه خبرگان در زمینه موضوع مورد مطالعه در سطح استان کردستان بودند که در مرحله کیفی از روش نمونه‌گیری هدفمند متواتر از نوع گلوله برفی با مصاحبه با 12 نفر اشباع نظری حاصل شد و در مرحله کمی از سرشماری نمونه‌های مرحله کیفی استفاده شد؛ که حجم نمونه در مرحله کمی با 2 نفر ریزش برابر 10 نفر بود. در مرحله کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی چالش‌ها شناسایی و سپس در مرحله کمی با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) اولویت‌بندی شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها در مرحله کیفی از ابزارهای مصاحبه نیمه‌ساختاریافته، بحث گروهی، بررسی اسناد و مدارک و یادداشت‌برداری میدانی و در مرحله کمی از پرسشنامه محقق-ساخته مقایسات زوجی بهره گرفته شد. بر اساس یافته‌های پژوهش چالش‌های زیست‌بوم کارآفرینی پایدار استان کردستان به ترتیب وزن‌ نسبی عبارتند از: سرمایه مالی و اقتصادی 169/0، سرمایه‌ی انسانی 164/0، زیرساختی 153/0، بازار 149/0، چالش حمایتی 119/0، چالش سیاستی 115/0، فرهنگی-اجتماعی 072/0 و روانشناختی 058/0. بر اساس یافته‌ها بهبود و توسعه سیستم‌های مالی برای تأمین سرمایه لازم و کارا و هم‌چنین توسعه سرمایه انسانی برای بهبود زیست‌بوم کارآفرینی استان کردستان ضروری است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Analyzing the challenges of the sustainable entrepreneurship ecosystem in Kurdistan province; Using a mixed approach

نویسندگان [English]

  • Shahla Karimi
  • Nader Naderi
  • Ehsan Khosravi
Department of Management and Entrepreneurship, Faculty of Economics and Entrepreneurship, Razi University, Kermanshah, Iran.
چکیده [English]

The purpose of this research was to analyze the challenges of sustainable entrepreneurship ecosystem in Kurdistan province. In terms of approach, the present research is mixed (qualitative-quantitative) of sequential-exploratory type, and in terms of purpose, it is part of career research and has been carried out using descriptive-analytical method. The study population (statistics) of the current research included all experts in the field of the subject studied at the level of Kurdistan province. In the qualitative phase, the challenges were identified using the qualitative content analysis method, and then in the quantitative phase, they were prioritized using the hierarchical analysis (AHP). To collect data in the qualitative stage, semi-structured interview tools, group discussion, document review and field note-taking were used, and in the quantitative stage, researcher-made questionnaires for paired comparisons were used. According to the findings of the research, the challenges of the sustainable entrepreneurship ecosystem of Kurdistan province in order of relative weight are: financial and economic capital 0.169, human capital 0.164, infrastructure 0.153, market 0.149, support challenge 0.119, political challenge 0.115, cultural-social challenge 0.072 and psychological challenge 0.058. Based on the findings, the improvement and development of financial systems to provide the necessary and efficient capital, as well as the development of human capital, is necessary and necessary to improve the entrepreneurial ecosystem of Kurdistan province.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Entrepreneurial ecosystem
  • Ecosystem development
  • Business sustainability
باغ­میرانی، م.، اسماعیلی گیوی، م.ر.، حسن­زاده، م.، نوروزی، ع. 1396. توسعه مدل مفهومی مسأله­یابی پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای جهت دار. نشریه تعامل انسان و اطلاعات، 4(3): 34-47.
ترابی، ح.، خیراندیش، م.، محمدی خیاره، م. 1399. تأثیر زیست‌بوم کارآفرینی بر فعالیت کارآفرینانه؛ تحلیلی بر مبنای داده­های GEM. دو فصلنامه نوآوری و ارزش­آفرینی، 9(17): 163-182. 
حسینی کهونج، س.ر.، سجاسی قیداری، ح.، عنابستان، ع. ا.، شهدادی، ع. 1400الف. شناسایی چالش­های اثرگذار بر توسعه زیست‌بوم کسب­وکارهای گردشگری با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی. فصلنامه برنامه­ریزی و آمایش فضا، 25(4): 71-112.
حسینی کهونج، س.ر.، سجاسی قیداری، ح.، عنابستان، ع. ا.، شهدادی، ع. 1400ب. شناسایی چالش­های پیش­روی توسعه اکوسیستم کسب­وکارهای کارآفرینانه گردشگری روستایی (مورد مطالعه: بخش ساردوئیه در شهرستان جیرفت)، فصلنامه پژوهش­های روستایی، 12(4): 700-715.
حسینی نیا، غ. م.، علی‌آبادی، و. 1398. تحلیل شکاف وضعیت موجود و مطلوب ابعاد اکوسیستم کارآفرینی در شرکت‌های دانش‌بنیان کشاورزی در استان‌های همدان و کرمانشاه. فصلنامه تعاون و کشاورزی، 8(29): 57-78.
حق­شناس، س. ع.، ازغندی، ع. ­ر.، توسلی رکن­آبادی، م. 1398. نقش فقر در تهدیدات امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران مطالعه موردی: استان کردستان. فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی، 13(47): 153-170.
خسروی، ا.، غلامرضایی، س.، رحیمیان، م.، اکبری، م. 1396. بررسی تأثیر مؤلفه‌های بازدارنده توسعه کارآفرینی سازمانی بر گرایش کارآفرینانه سازمانی در تعاونی‌های کشاورزی. فصلنامه تعاون و کشاورزی، 6(22): 123-150.
خسروی، ا.، نادری، ن.، رضایی، ب.، آزادی، ح. 1400. بررسی مدل سازگاری رفتاری صاحبان کسب‌وکارهای حوزه گردشگری استان کرمانشاه در رویارویی با بحران کووید- 19. جغرافیا و پایداری محیط، 11(1): 55-72.
داوری، ع.، سفیدبری، ل.، باقرصاد، و. 1396. عوامل زیست‌بوم ایران بر اساس مدل آیزنبرگ، فصلنامه توسعه کارآفرینی، 10(1): 100-120.
علیزاده، ن.، نیکویی، ع.، مختاری، ح. ر. 1397. تحلیل محتوای مؤلفه­های تشکیل­دهنده اکوسیستم کارآفرینی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 5(4): 89-104.
کرد حیدری، ر.، منصوری مؤید، ف.، حسینی، س. ح. خ. 1398. فراترکیب عوامل مؤثر بر توسعه کسب­وکارهای فناورانه نوپا در اکوسیستم کارآفرینی، فصلنامه توسعه کارآفرینی، 12(1): 141-160.
مرکز آمار ایران، سرشماری سال 1395. http://www.amareiran.org
مؤمنی هلالی، ه.، صدیقی، ح.، چیذری، م.، عباسی، ع. 1398. تحلیل وضعیت اکوسیستم کارآفرینی مؤثر بر توسعه فعالیت‌های کارآفرینانه روستایی: بینش‌هایی از یک پیمایش در میان شالیکاران چندکاره حوضه آبریز دشت هراز. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران. 15(2): 167-186.
مؤمنی‌راد، ا.، علی­آبادی، خ، فردانش، ه.، مزینی، ن. 1392. تحلیل محتوای کیفی در آیین پژوهش: ماهیت، مراحل و اعتبار نتایج. فصلنامة اندازه­گیری تربیتی، 14(4): 187-222.
Aliabadi, V., Ataei, P., and Gholamrezai, S. 2022. Identification of the relationships among the indicators of sustainable entrepreneurial ecosystems in agricultural startups. Journal of Innovation and Knowledge, 7: 1-9.
Amolo, J., Migiro, S. O. 2015. An entrepreneurial flair development: the role of an ecosystem. Problems and Perspectives in Management, 13(2): 494-505.
 Ananda, J., Herath G. 2003. The use of analytical hierarchy process to incorporate stakeholder proferences into regional forest planning. Forest Policy and Economics, 5(1): 13-29.
Ataei, P., Aliabadi, V., Norouzi, A., and Sadighi, H. 2019. Measuring the environmental attitude of agricultural knowledge-based companies’ employees based on sociocultural components (Study from Iran). Environment, Development and Sustainability, 21(5): 2341–2354.
Audretsch, D. B., Belitski, M. 2017. Entrepreneurial ecosystems in cities: establishing the framework conditions. Journal of Technology Transfer, 42(5): 1030-1051.
Audretsch, D.B., Link, A.N. 2017. Embracing an Entrepreneurial Ecosystem: An Analysis of the Governance of Research Joint Ventures. Small Business Economics, 52: 429–436.
Belz, F. M., and Binder, J. K. 2017. Sustainable Entrepreneurship: A Convergent Process Model. Business Strategy and the Environment, 26(1): 1–17. 
Bischoff, K. 2021. A study on the perceived strength of sustainable entrepreneurial ecosystems on the dimensions of stakeholder theory and culture. Small Business Economics, 56 (1): 1121–1140.
Brown, R., Mason, C. 2017. Looking inside the spiky bits: a critical review and conceptualisation of entrepreneurial ecosystems. Small Business Economics, 49(1): 11–30.
Cohen, B. 2006. Sustainable valley entrepreneurial ecosystems. Business Strategy and the Environment, 15: 1–14.
Fallah Haghighi, N., Bijani, M., and Parhizkar, M. 2020. Social pathology of brain drain in Yazd Province, Iran: A grounded theory approach. GeoJournal, 85(1): 93–106.
Fallah Haghighi, N., Hajihoseini, H., Ramezanpour Nargesi, G., and Bijani, M. 2018. Gap analysis of current and desired states of entrepreneurship development components in the field of ICTs in Iran. Technology in Society, 54: 101–110.
Freitas, C., Kitson, M. 2018. Perceptions of entrepreneurial ecosystems in remote islands and core regions. Island Studies Journal, 13: 267-284.
Gast, J., Gundolf, K., and Cesinger, B. 2017. Doing business in a green way: A systematic review of the ecological sustainability entrepreneurship literature and future research directions. Journal of Cleaner Production, 147: 44–56.
Gholamrezai, S., Aliabadi, V., and Ataei, P. 2021. Recognizing dimensions of sustainability entrepreneurship among local producers of agricultural inputs. Journal of Environmental Planning and Management, 64(14): 2500–2531.
Grigore, A. M., Dragan, I. M. 2020. Towards sustainable entrepreneurial ecosystems in a transitional economy: an analysis of Two romanian city-regions through the lens of entrepreneurs. Sustainability, 12(15): 1-21.
Hall, J.K., Daneke, G.A., and Lenox, M. J. 2010. Sustainable development and entrepreneurship: Past contributions and future directions. Journal of Business Venturing, 25(5): 439-448.
Hockerts, K., Wustenhagen, R. 2010. Greening Goliaths versus emerging Davids-Theorizing about the role of incumbents and new entrants in sustainable entrepreneurship. Journal of Business Venturing, 25(5): 481–492.
Hsieh, H. F., Shanon, S. E. 2005. Three Approaches to Content Analysis, Qualitative Health Research, 15(9): 1277-1288.
Isenberg, D. 2011. The entrepreneurship ecosystem strategy as a new paradigm for economic policy: Principles for cultivating entrepreneurship, the Babson entrepreneurship ecosystem project. Babson Global, 1(781): 1-13.
Isenberg, D. J. 2010. How to start an entrepreneurial revolution? Harvard Business Review, 88(6): 40-50.
Kates, R. W., Paris, T. M., and Leiserowitz, A. A. 2005. What is sustainable development? Goals, indicators, values and practice. Environment, 47(3): 8–21.
Krejčí J. 2017. Fuzzy eigenvector method for obtaining normalized fuzzy weights from fuzzy pairwise comparison matrices. Fuzzy Sets and Systems, 315: 26-43.
Liguori, E., Bendickson, J., Solomon, S., and McDowell, W. C. 2019. Development of a multi-dimensional measure for assessing entrepreneurial ecosystems. Entrepreneurship and Regional Development, 31(1-2): 7-21.
Malecki, E.J., 2018. Entrepreneurship and entrepreneurial ecosystems. Geography Compass, 12(3): 1-21.
Mason, C., Brown, R. 2014. Entrepreneurial ecosystem and growth oriented entrepreneurship, Final Report to OCED, Paris, 30(1): 77-102.
Mason, C., Harvey, C., 2013. Entrepreneurship: Contexts, opportunities and processes. Business. History, 55: 1–8.
Mendes, J. A. J., Bueno, L. O., Oliveira, A. Y., and Gerolamo, M. C. 2022. Agriculture startups (agtechs): a bibliometric study. International Journal of Professional Business Review, 7(1): 1-18.
Mirakzadeh, A. A, Karamian, F. Khosravi, E. and Parvin, F. 2021. Analysis of preventive behaviors of rural tourism hosts in the face of covid-19 pandemic: application of health belief model. Frontiers in Public Health, 9: 1-11.
Mohammadifar, Y. Naderi, N. Khosravi, E. and Karamian F. 2022. Developing a paradigm model for resilience of rural entrepreneurial businesses in dealing with the covid-19 crisis; Application of grounded theory in western of Iran. Frontiers in Public Health, 10: 1-16.
Msimango-Galawe, J., and Majaja, B. 2022. Mapping the needs and challenges of SMEs: A focus on the city of Johannesburg entrepreneurship ecosystem, Cogent Business and Management, 9(1): 1-21.
Muñoz, P., Dimov, D. 2015. The call of the whole in understanding the development of sustainable ventures. Journal of Business Venturing, 30(4): 632–654.
Neumeyer, X., Santos, S.C., 2018. Sustainable business models, venture typologies, and entrepreneurial ecosystems: a social network perspective. Journal of Cleaner Production, 172: 4565–4579.
Pankov, S., Schneckenberg, D., and Velamuri, V. K. (2021). Advocating sustainability in entrepreneurial ecosystems: Micro-level practices of sharing ventures. Technological Forecasting and Social Change, 166: 1-13.
Rahimi, M. K., Abbasi, E., Bijani, M., Tahmasbi, G. H., and Azimi Dezfouli, A. 2020. Sustainability criteria of apicultural industry: Evidence from Iran. Ecosystem Health and Sustainability, 6(1): 1-27.
Rezaei, S., Dana, L. P., and Ramadani, V. (Eds.). 2017. Iranian entrepreneurship: Deciphering the entrepreneurial ecosystem in Iran and in the Iranian diaspora. Springer, 638 pp.
Roundy, P. T., Fayard, D. 2019. Dynamic capabilities and entrepreneurial ecosystems: the micro-foundations of regional entrepreneurship. The Journal of Entrepreneurship, 28(1): 94-120.
Roundy, P.T. 2017. “Small town” entrepreneurial ecosystems: Implications for developed and emerging economies. Journal of Entrepreneurship in Emerging Economies, 9: 238–262.
Schmitt, E., Galli, F., Menozzi, D., Maye, D., Touzard, J.-M., Marescotti, A., and Brunori, G. 2017. Comparing the sustainability of local and global food products in Europe. Journal of Cleaner Production, 165(1): 346–359.
Schwandt, T. A., Lincoln, Y. S., and Guba, E. G. 2007. Judging interpretations: But is it rigorous? trustworthiness and authenticity in naturalistic evaluation. New Directions for Evaluation, 114: 11–25.
Simatupang, T. M., Schwab, A., and Lantu, D. C. 2015. Building sustainable entrepreneurship ecosystems. International Journal of Entrepreneurship and Small Business, 26(4): 389–398.
Spigel, B. 2015. The relational organization of entrepreneurial ecosystem. Entrepreneurship Theory and Practice, 41(1): 49-72.
Spigel, B. 2017. The Relational Organization of Entrepreneurial Ecosystem. Entrepreneurship Theory and Practice, 71: 49-72.
Stam, E. 2015. Entrepreneurship ecosystems and regional policy a sympathetic critique. European Planing Studies, 23(9): 1759-1769.
Stam, F. C., Spigel, B. 2016. Entrepreneurship ecosystems. Utrecht School of Economics (USE) Discussion Paper Series, 16(13): 1-15.
Theodoraki, C., Messeghem, K., and Rice, M.P. 2018. A social capital approach to the development of sustainable entrepreneurial ecosystems: An explorative study. Small Business Economic, 51: 153–170.
Tiwari, A., Hogan, T., and O'Gorman, C. 2021. The good, the bad, and the ugly of 'Startup India' a review of India's entrepreneurship policy. Economic and Political Weekly, 56(50): 45–52.
Volkmann, C., Fichter, K., Klofsten, M., and Audretsch, D. B. 2019. Sustainable entrepreneurial ecosystems: an emerging field of research. Small Business Economics, 1: 1-9.
Volkmann, C., K. Fichter, M. Klofsten, and D. B. Audretsch. 2021. Sustainable entrepreneurial ecosystems: an emerging field of research. Small Business Economics, 56 (1): 1047–1055.
Xu, Z., and Dobson, S. 2019. Challenges of building entrepreneurial ecosystems in peripheral places. Journal of Entrepreneurship and Public Policy, 8(3): 408-443.
Zali, M. R., Faghih, N., Ghotbi, S., and Rajaie, S. 2013. The effect of necessity and opportunity driven entrepreneurship on business growth. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 7(2): 100-108.