تاثیر ارتباط سازمانی بر عملکرد زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه ترویج و آموزش کشاورزی, دانشکده کشاورزی, دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

2 گروه ترویج و آموزش کشاورزی, دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

3 گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

ارتباطات صحیح بین سازمان‌ها و مراکز تولیدی منجر به افزایش فرصت‌های شغلی، عملکرد تولید و کاهش اتلاف هزینه‌های ناشی از دوباره‌کاری و کم‌کاری‌های مرتبط‌ می‌شود. از این رو در پژوهش حاضر علاوه بر شناخت سازمان و صنف‌ها و وظایف آن‎ها در فرآیند زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان لرستان به بررسی میزان و چگونگی ارتباط سازمان‌ها با دامدار و تاثیر آن بر عملکرد زنجیره ارزش گوشت گوسفند در استان پرداخته شد سازمان‌های اصلی مورد مطالعه شامل جهاد کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی و موسسات اعتباری بود. پارادایم اصلی تحقیق آمیخته بود. به منظور سنجش میزان ارتباط و اهمیت ارتباط دامداران با هر کدام از سازمان‌های مورد بررسی نمره از 1 تا 10 در نظر گرفته شد. عملکرد زنجیره ارزش به وسیله شاخص‌های عملکرد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و فنی با مرور ادبیات و بررسی دیدگاه متخصصان، شاخص‌سازی و وزن‌دهی رتبه‌ای تدوین گردید. در بخش کیفی به صورت هدفمند و گلوله‌برفی 43 دامدار و کارشناس و در بخش کمی با روش خوشه‌ای 382 دامدار انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد بیش از نیمی از دامداران (9/50 درصد) ارتباط ضعیفی با سازمان‌ها در زنجیره ارزش گوشت گوسفند داشتند. این در حالی است که ارتباط موثر سازمان‌های مذکور (به جز صنف دلالان) تاثیر مثبت و معنی‌داری بر عملکرد زنجیره ارزش گوشت گوسفند داشت. دامدارهایی که به طور مستقیم با موسسات اعتباری، معاونت بهبود تولیدات دامی و اداره دامپزشکی در ارتباط بودند عملکرد بیشتری داشتند نسبت به کسانی که به طور غیرمستقیم با این سازمان‌ها در ارتباط بودند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of Organizational Relationship on the performance of sheep's value chain in Lorestan province

نویسندگان [English]

  • Jeyran ChamCham 1
  • Ali Asghar Mirakzadeh 2
  • Farahnaz Rostami Ghobadi 3
1 Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran
2 Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran.
3 Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran.
چکیده [English]

Correct communication between organizations and production centers leads to increased career opportunities production, performance and the loss of wastes resulting from rework. So, this research was paid to identify the organization involved in this process and their duties. The main organizations studied included the Agricultural Jihad, the Agricultural Research Center and credit institutions. The main paradigm of research was mixed. In order to measure the level of communication and the importance of communication between livestock farmers and each of the investigated organizations was considered a score from 1 to 10. Value chain performance was compiled by economic, social, environmental and technical performance indicators by reviewing the literature and examining the views of experts, indexing and ranking weighting. In the qualitative section, 43 experts and ranchers were selected and analyzed in a targeted and snowball way, and in the quantitative section, 382 ranchers were selected and examined by cluster method. The results showed that more than half of farmers (50.9%) had weak and middle connections with organizations involved in the value chain. While the effective communication of these organizations had a positive and significant effect on the performance of sheep value chain. The role and importance of intermediator communication did not have significant impact on value chain performance. On the other hand, according to the results of the Mann-Whitney U test, farmers were related directly with credit institutions, mutual of livestock production improvement, veterinary office and intermediator, they have performed differently than those who were indirectly associated with these organizations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Livestock production
  • Performance
  • Value chain
  • Inter-sectoral relations
  • Lorestan
آرمند، ش.، دل انگیزان، س. پاپ زن، ع. 1398. ضرورت و اهمیت تجاری­سازی محصولات تولید پاک (با تکیه بر کشاورزی ارگانیک). سومین همایش ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار در علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران. 13 مرداد، 1398، تهران.
پورجاوید، س. غنیان، م. 1398. واکاوی عوامل مؤثر بر نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک (مورد مطالعه: شهرستان اسلام‌آباد غرب). فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 50(2): 381-367.
حدادی، ش.، یزدانی، س. صالح، ا. 1396. بررسی عوامل مؤثر بر تمایل کشاورزان به کشت ارگانیک محصول خیار در استان البرز. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 48(3): 378-369.
حسنی‌خورشیدی، ف.، عزیزی، م.، زارع حسین‌آبادی،ح. فائزی پور، م. 1399. شناسایی و تبیین شاخص‌ها و راهکارهای تولید پاک‌تر در کارخانه تخته فیبر دانسیته متوسط (MDF). فصلنامه علمی ـ پژوهشی کارافن، 17(2): 79-65.
خالدی، م.، لیاقتی، ه. صادقی، ا. 1394. عامل‌های مؤثر بر فرآیند انتقال به کشاورزی ارگانیک در میان گوجه‌فرنگی کاران استان البرز: کاربرد تجزیه‌وتحلیل تبعیضی. فصلنامه کشاورزی بوم‌شناختی، 5(1): 71-63.
خوان پایه، م.، کرمی، ع. 1394. سازه های مؤثر بر نگرش کشاورزان نسبت به ابعاد پایداری مزرعه در شرایط آبیاری با پساب شهری: مورد مطالعه شهرستان مرودشت. فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 11(1): 19-11.
خوانساری اسدابادی، م. 1391. مطالعه ساز و کارهای انگیزشی موثر در رفتار کشاورزان به منظور توسعه کشاورزی ارگانیک در شهرستان گرمسار. پایان‌نامه جهت دریافت درجه کارشناسی‌ارشد. رشته ترویج و آموزش کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار.
دل­انگیزان، س.، پاپ­ زن، ع. آرمند، ش. 1400. طراحی و تدوین مدل تجاری­سازی محصولات ارگانیک بر اساس تئوری بنیادی (مطالعه موردی: استان کرمانشاه). فصلنامه کارافن، (48)4: 48-33.
سالم، ج.، اسلامی، م.ر. طباطبائی، س.ع. 1396. بررسی عوامل مؤثر بر تمایل گلخانه داران به تولید خیار گلخانه‌ای ارگانیک در استان یزد. فصلنامه خشک بوم، 7(2): 19-9.
سبزیان ملایی، خ.، آجیلی، ع.، محمدزاده، س.، یزدان پناه م. فروزانی، م. 1394. بررسی تمایل و رفتار کشاورزان نسبت به به‌کارگیری مدیریت تلفیقی آفات با استفاده از تئوری توسعه‌یافته رفتار برنامه‌ریزی‌شده. فصلنامه پژوهش‌های ترویج و آموزش کشاورزی، 8(2): 70-57.
شوکت فدایی، م.، خالدی، م. صادقی، ا. 1393. بررسی عوامل مؤثر بر تمایل کشاورزان به کشت محصول ارگانیک در میان گوجه‌فرنگی‌‌کاران استان البرز. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 45(3): 521-528.
صافی­سیس، ی.، جودی دمیرچی، م. ملکی، م. 1399. تحلیل عوامل مؤثر بر نیت رفتاری فناوری محصولات ارگانیک از دیدگاه کارشناسان کشاورزی استان آذربایجان شرقی. فصلنامه پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، (13)1: 14-1.
صفا، ل.، رضایی، ر.، صلاحی مقدم، ن. کرباسیون، م. 1398. عوامل تاثیرگذار بر قصد رفتاری کشاورزان از زنبور براکون در مبارزه با آفت کرم هلیوتس (Heliothis spp) گوجه­فرنگی در شهرستان طارم.  فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی، 15(2)، 222ـ205.
صندوقی، ع. راحلی، ح. 1395. توسعه مدل رفتار برنامه‌ریزی‌شده برای تبیین قصد تولید محصولات ارگانیک بین گلخانه داران خیار شهرستان اصفهان با متغیر هنجار اخلاقی. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران (علوم کشاورزی ایران)، 47(4): 974-961.
عامریان. م.، علی­محمدیان، ل. ملک حسینی، ا. 1396. ارزیابی دلایل بی توجهی و غفلت کشاورزان از عوارض سو مصرف کودهای شیمیایی (به ویژه کود ازته) به روش بحث متمرکز گروهی. فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، 19(4): 46-35.
عسکری بزایه، ف.، اللهیاری، م.ص. کشاورز شال، ف. 1400. سطح آگاهی شالیکاران شهرستان لنگرود درزمینه کشاورزی ارگانیک. فصلنامه پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، (14)1: 47-35.
فاطمی، م.، رضائی مقدم، ک.، منفرد، ن. مقدس فریمانی، ش. 1397. سازه­های مؤثر بر تغییر رفتار کشاورزان به سمت کشاورزی ارگانیک (جامعه نمونه کشاورزان استان بوشهر). فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، (49)4: 796-779.
فراهانی راد،ح. احسانی،ح. 1387. تولید پاک‌تر، رویکردی پایدار برای اقدامات مدیریتی در ارزیابی اثرات محیط زیستی پروژه‌های صنعتی. نشریه علمی محیط و توسعه. 2 (3): 117-110.
محمدنژاد، ش.، سرایداران، م.، شهراز، س. امامی، م. (1387). مروری بر مدل سرآمدی تولید پاکتر در صنعت. انتشارات تهران: مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی ایران.
موسوی، م. خسروی پور. 1398. بررسی دانش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک (مورد مطالعه: سبزی­کاران شهرستان باوی در استان خوزستان). فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، 21(4): 294-2795.
نوری، م. نوری پور، م. 1393. سازه های مؤثر بر پذیرش تعاون و کارگروهی در شهرستان بویراحمد: ارائه الگویی توسعه یافته از نظریه های عمل منطقی و رفتار برنامه ریزی شده. فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی، 10(1): 31-23.
هوشمندان مقدم فرد، ز. شمس، ع. 1395ـ الف. بررسی عوامل مؤثر بر نگرش گندم کاران شهرستان خدابنده نسبت به کشاورزی ارگانیک. فصلنامه دانش کشاورزی و تولید پایدار، 26(3): 155-170.
هوشمندان مقدم فرد، ز. شمس، ع. 1395ـ ب. عوامل مؤثر بر رفتار مصرف سموم شیمیایی توسط گلخانه داران استان زنجان. فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 12(1): 131-119.
یادآور، ح.، نامی، م. ظریفیان، ش. 1397. کاربست تئوری تجزیه رفتار برنامه‌ریزی‌شده در پذیرش کشاورزی ارگانیک. فصلنامه دانش کشاورزی و تولید پایدار، 28(1): 183-169.
Adebiyi, J.A., and Olabisi, L.S. 2022. Participatory Causal Loop Mapping of the Adoption of Organic Farming in Nigeria. Environmental Management, 69: 410-428. 
Ajzen, I.  2011. The theory of planned behavior Reactions and reflections, Psychology & Health, 26 (9(: 1113-1127
Ajzen, I. (1991). The theory of planned behavior. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50: 179–211.
Ajzen, I., and Fishbein, M. 1980. Understanding attitudes and predicting social behavior. Englewood-Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
Anonymous. 2022. FiBL and IFOAM – ORGANICS INTERNATIONAL. The 22nd world of organic agriculture, Statistics and Emerging Trends 2022.
Asadollahpour, A., Najafabadi, M.O., and Hosseini, S.J. 2016. Modeling behavior pattern of Iranian organic paddy farmers. Paddy and Water Environment, 14(1): 221-229.
Badu-Gyan, F., Henning, J.I.F., Grové, B., and Owusu-Sekyere, E. 2019. Examining the social, physical and institutional determinants of pineapple farmers’ choice of production systems in Central Ghana. Organic Agriculture, 9(3): 315-329.
Bond, J., Kriesemer, S.K., Emborg, JE., and Chadha, M.L. 2014. Understanding farmers' pesticide use in Jharkhand India. Extension Farming Systems Journal, 5(1): 53-62.
Despotović, J., Rodić, V., and Caracciolo, F. 2019. Factors affecting farmers’ adoption of integrated pest management in Serbia: An application of the theory of planned behavior. Journal of Cleaner Production, 228: 1196-1205.
Digal, L., and Placencia, S. G. 2018. Factors affecting the adoption of organic rice farming: the case of farmers in M’lang, North Cotabato, Philippines. Organic Agriculture, 9: 22-32.
Guimaraes, J.C., Severo, E.A. and Vieira, P.S. 2017. Cleaner Production, Project Management and Strategic Drivers: An Empirical Study, Journal of Cleaner Production, 166: 1- 24.
Irwa, I., and Hamm, U. 2017. Adoption of organic farming as an opportunity for Syrian farmers of fresh fruit and vegetables: An application of the theory of planned behaviour and structural equation modelling. Sustainability (Switzerland), 9: 25-34.
Kautsar,V., Tang, Sh., Kimani, S.M., Tawaraya, K., Wu, J., Toriyama, K., Kobayashi, K. and Cheng, W. 2022. Carbon decomposition and nitrogen mineralization of foxtail and milk vetch incorporated into paddy soils for different durations of organic farming. Soil Science and Plant Nutrition, 68(1): 158-166.
Nguyen, T.P.L., Doan, X.H., Tran, M.L., Tran, N.M., and Nguyen, T.D. 2020. A dataset of factors influencing intentions for organic farming in Vietnam. Data in Brief, 33(4), 106605.
Olsen, N.V., Sijtsema, S.J., and Hall, G., 2010. Predicting consumers' intention to consume ready-to-eat meals: the role moral attitude. 55 (3): 534–539.
Rana, S., Hasan, M., Alam, M., and Islam, M. 2017. Farmer attitude towards organic vegetable cultivation in Rangunia Upazila, Chittagong, Bangladesh. Journal of Bioscience and Agriculture Research, 14: 1151-1156.
Rawung, D., Abadi, A.L., Himawan, T., and Berhimpon, S. 2013.  Pesticide use Pattern and the Environmental Knowledge, Attitude and Behavior of Farmers: A Case Study in Tomohon City, North Sulawesi,  Science and Engineering Investigations. 18(2): 33-39.
Rezaei, R., Safa, L., Damalas, C.A., and Ganjkhanloo, M.M. 2019. Drivers of farmers' intention to use integrated pest management: Integrating theory of planned behavior and norm activation model. Journal of Environmental Management, 236: 328-339.
Singh, M. 2021. Organic Farming for Sustainable Agriculture. Indian Journal of organic Farming, 1(1): 1-9.
Sniehotta, F.F., SPresseau, J and Araujo-Soares.  2014. Time to retire the theory of planned behavior, Health Psychology Review, 8)1(: 1–7.
 
Sulemana, I., and James Jr, H.S. 2014. Farmer identity, ethical attitudes and environmental practices. Ecological Economics, 98: 49-61.
Tscharntke, T., Grass, I., Wanger, T.C., Westphal, C., and Batáry, P. 2021. Beyond organic farming– harnessing biodiversity-friendly landscapes. Trends in Ecology & Evolution, 36(10): 919-930.
Wijaya, T., Utama, A., and Rahmawaty, P. 2018. Motivation and barriers of organic agricultural production system adoption in Yogyakarta - Indonesia. Delhi Business Review, 19(2): 15-22.