عوامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیب‌زمینی دراستان همدان از دیدگاه تولیدکنندگان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

2 گروه ترویج، ارتباطات و توسعه رستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران.

3 گروه انرژی و فناوری، دانشکده علوم کشاورزی ، دانشگاه سوئدی، اوپسالا. سوئد.

چکیده

تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیب‌زمینی در استان همدان انجام شد. این تحقیق از نوع پیمایشی و توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل سیب‌زمینی‌کاران استان همدان بود که از این میان 386 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه بود که روایی آن بر اساس نظرات تیم تحقیق تأیید شد و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ 722/0 ارزیابی و تأیید شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS26 و روش تحلیل عاملی اکتشافی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد، شش عامل بازدارنده توسعه زنجیره ارزش سیب‌زمینی در استان همدان به ترتیب عبارت‌اند از مشکلات و موانع آموزشی- ترویجی، زیرساختی، تأمین نهاده، مدیریتی، اقتصادی و زیست‌محیطی که این عوامل در مجموع 22/60 درصد از واریانس کل را تبیین نمودند. مهم‌ترین موانع به ترتیب بالاترین میانگین شامل، قیمت بالای کود، قیمت بالای بذر، هزینه بالای بسته‌بندی، عدم ثبات قیمت، قیمت بالای ماشین‌آلات، کاهش کیفیت خاک و وجود مشکل آب در منطقه سیب‌زمینی بودند. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده، سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی، سرمایه‌گذاری، نظارت بر روند فعالیت‌های مختلف و به روز کردن فن‌آوری‌های مورد استفاده در حلقه‌های مختلف زنجیره ارزش، از سازو کارهایی است که می‌تواند با مشارکت دولت و بخش خصوصی، آهنگ توسعه زنجیره ارزش را تسریع بخشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Factors inhibiting the development of the potato value chain in Hamedan province from the point of view of producers

نویسندگان [English]

  • Tahereh Charkhtabian 1
  • Gholamreza Mojarradi 2
  • Girma Gebresenbet 3
  • Heydar Gholizadeh 1
1 Department of Extension, Communication and Rural Development, Faculty of Agriculture, University of Zanjan. Zanjan. Iran.
2 Department of Extension, Communication and Rural Development, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan. Iran.
3 Head of Automation and Logistics, Department of Energy and Technology, Swedish University of Agric Sciences, Sweden.
چکیده [English]

The present research was conducted with the aim of identifying the factors inhibiting the development of the potato value chain in Hamadan province. This research was survey and descriptive. The participants of this study were potato growers from which 386 people that selected as a sample. The research tool was a questionnaire whose validity was confirmed based on the opinions of the research team and its reliability was evaluated and confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient of 0.722. Data were analyzed with SPSS26 software and exploratory factor analysis method. The results showed that, six factors inhibit the development of the potato value chain in Hamadan province including, educational-promotional, infrastructural, input supply, managerial, economic and environmental problems and obstacles, and these factors, these factors explained 60.22% of the total variance. The most important barriers, in order of the highest average, include, the high price of fertilizer, the high price of seeds, the high cost of packaging, price instability, the high price of machinery, the decrease in soil quality and the presence of water problems in the region. Therefore, according to the obtained results, policymaking, planning, investment, monitoring the process of various activities and updating the technologies used in different links of the value chain, are among the mechanisms. which can accelerate the development of the value chain with the participation of the government and the private sector.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Hamedan province
  • value chain
  • barriers to the desired activity of producers
  • economic barriers
ابراهیم­پور، م.، معصومی، س.س. 1400. مدیریت زنجیره ارزش. چاپ اول، انتشارات دانشگاه گیلان. 163 صفحه.
احمدی جلالی مقدم، م. 1392. بررسی زنجیره ارزش و تحلیل توان رقابتی محصول کیوی در استان گیلان. پایان‌‌نامه کارشناسی‌ارشد رشته مهندسی کشاورزی، گرایش اقتصاد کشاورزی. دانشگاه کردستان.
رعیت پناه، غ.، مجردی، غ.، کرمی دهکردی، ا.، و امیری لاریجانی، ب. 1401. بررسی مشکلات زنجیره ارزش برنج در استان مازندران از دیدگاه کشاورزان (مطالعه موردی روستاهای دارکلا و پنبه­چوله). پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، 15(1): 50-64.
سازمان جهاد کشاروزی. 1400. گزیده آمار پایه­ای. انتشارات سازمان جهاد کشاورزی استان همدان. همدان.
شهرکی، ش.، گرگین، س.، شریف­زاده، م ش.، عبدالله زاده، غ.، کشیری، ح.، و شهرکی، م. 1398. تحلیل زنجیره ارزش کسب و کارهای شیلاتی با رویکرد کارآفرینی، مورد مطالعه تعاونی­های صیادی پره استان گلستان. کارآفرینی در کشاورزی، 6 (4): 16-1.
شهسواری، م.ر. 1390. برنامه و فعالیت­های مدیریت صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، خبرگزاری ایرنا 22/3/ 1390.
قدیمی، ع.، قهدریجانی، م.، همتی، ه.، عیدی، س.، اعظمی، ا.، و جیحونی، س. 1393. بررسی عوامل مؤثر بر ضایعات سیب­زمینی (مطالعه موردی: شهرستان فریدن). مهندسی زیست سامانه، 3 (1): 51-36.
کلانتری، خ. 1387. پردارزش و تحلیل داده­ها در تحقیقات اجتماعی و اقتصادی. چاپ سوم، انتشارات فرهنگ صبا. تهران. 388 صفحه.
مرادی، خ.، آگهی، ح.، زرافشانی، ک.، و پاپ­زن، ع. ا. 1394. تحلیل کیفی چالش­های فراروی صنایع تبدیلی انواع میوه در استان کرمانشاه (کاربرد نرم افزار ان ویو). پژوهش­های روستایی، ۶ (3): 518-483.
Bekele, W. 2017. Potato value chain analysis: the case of JELDU District, West Shewa zone of Oromia National Regional State, Ethiopia. M.A. Thesis. University of Haramaya.
Brown, L. 1997. Competitive Marketing, Melbourne: Nelson.
Chipeta, S., Christoplos, Ian and Katz, Elisabeth. 2008. Common Frame work on Market Oriented Agricultural Advisory Services. Switzerland: Neuchatel Group.
Dahal, B.R., and Rijal, S. 2020. Ginger value chain analysis: A case of smallholder ginger production and marketing in hills of central Nepal. Agricultural Science and Technology, 12(1): 31-36
Emana, B, and Nigussie, M. 2011. Potato value chain analysis and development in Ethiopia. Case of Tigray and SNNP region. Ethiopia: International Potato Center.
Fentie, M.B., Goshu, D., and Tegegne, B. 2020. Potato Value Chain Analysis in Banja District, Ethiopia, Food Science and Quality Management, 95(3): 9-18.
Gelli, A., Hawkes, C., Donovan, J., Harris, J., Allen, S., De Brauw, A., Henson, S., Johnson, N., Garrett, J. and Ryckembusch, D. 2015. Value chains and nutrition: a framework to support the identification, design, and evaluation of interventions: International Food Policy Research Institute.
Grunert, K. G. 2005. Food quality and safety: consumer perception and demand. European review of agricultural economics, 32(3): 369-391.
Gulati, A., Ganguly, K., and Wardhan, H. 2022. Agricultural Value Chains in India, Ensuring Competitiveness, Inclusiveness, Sustainability, Scalability, and Improved Finance. India Studies in Business and Economics. (e Book).
Haggblade, S., Theriault, V., Staatz, J., Dembele, N. and Diallo, B. 2012. A conceptual framework for promoting inclusive agricultural value chains. Available at: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.420.1747&rep=rep1&type=pdf (retrieved January 2021).
Hellin, J. and Meijer, M. 2006. Guidelines for value chain analysis, Food and Agriculture Organization (FAO), UN Agricultural Development Economics.
Porter, M. 1985. Competitive Advantage, New York: The Free Press.
Rahko, J. 2012. Potato value chain in Tanzania. MSc Thesis. University of Helsinki. Faculty of Agriculture and Forestry. Agricultural Economics.
Ravibhushana, M. 2011. Value Chain Analysis of Potato: A Study of Karnataka, Ph.D. Dissertation, University of Bangalore. Agricultural Sciences.
Stoian, D., and Donovan, J. 2020. Putting value chain development into perspective: Evolution, blind spots, and promising avenues. Value Chain Development and the Poor: Promise, Delivery and Opportunities for Impact at Scale, Rugby, UK: Practical Action Publishing 15-48. ‏
Tadesse, B., Bakala, F. and Mariam, L.W. 2018. Assessment of postharvest loss along potato value chain: the case of Sheka Zone, southwest Ethiopia. Agriculture and Food Security, 7(1): 1-14.
Taiy, R., Onyango, C., Nkurumwa, A., Ngetich, K., Birech, R., and Ooro, P. 2016. Potato Value Chain Analysis in Mauche Ward of Njoro Sub-County, Kenya. International Journal of Humanities and Social Science, 6(5):129- 138.
Trienekens, J.H., 2011. Agricultural Value Chains in Developing Countries a Framework for Analysis. International Food and Agribusiness Management Review, 14(2):51-82.
Wubet, G.K., Zemedu, L., and Tegegne, B.
2022. Value chain analysis of potato in Farta District of South Gondar Zone, Amhara National Regional State of Ethiopia. Heliyon, 8(3), e09142.‏
Yohannes, B. 2018. Review of Value Chain Analysis of Potato in Ethiopia. International Journal of Advances in Scientific Research and Engineering, 19: 8-17.
Zilberman. 2019. Rapid Transformation of Food Systems in Developing Region: Highlighting the Role of Agriculture Research and Innovation. Agricultural System, 172: 47–59.