توسعه کارآفرینی شهر سبز: ملزومات تولید پایدار کشاورزی شهری در دانشگاه رازی کرمانشاه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

2 گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

تحقیق حاضر با هدف بررسی ملزومات تولید پایدار در کشاورزی شهری در قالب توسعه کارآفرینی شهر سبز به روش مدل‌سازی معادله ساختاری انجام شد. جامعۀ آماری تحقیق، 150 کشاورز طرح باغچه سبز در قالب کشاورزی شهری در دانشگاه رازی کرمانشاه بوده که 90 نفر از آن‌ها با استفاده از جدول کرجسی مورگان به عنوان حجم نمونه به روش تصادفی انتخاب شدند. جمع‌آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامۀ محقق‌ساخت بود. همچنین بر پایه مقدار میانگین واریانس استخراج شده (735/0> AVE < 533/0) و پایایی ترکیبی (901/0> CR < 703/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS21 و Smart PLS3 بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ملزومات اجتماعی- دانشی، زیست‌محیطی و اقتصادی-حمایتی (به ترتیب با ضرایب مسیر 377/0، 402/0 و 359/0)، در سطح 99 درصد اطمینان تأثیر مثبت و معنی‌داری بر پایداری تولید کشاورزی شهری داشتند. همچنین عامل رضایت از مسئولین و دست‌اندرکاران اجرایی و مشارکت ذینفعان (اجتماعی- دانشی)، عامل جمع‌آوری و استفاده از آب باران (زیست‌محیطی) و عامل دسترسی به وسایل و امکانات کشت (اقتصادی- حمایتی) نسبت به سایر عوامل تأثیر بیشتری داشتند. به‌طور کلی، هر سه سازه توسعه (اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی) بر پایداری کشاورزی شهری اثر معنی‌داری دارند. نتایج این پژوهش می‌تواند به عنوان مبنایی جهت تدوین راهبردهای توسعه توأمان کشاورزی شهری بر پایه کارآفرینی شهری باشد. استفاده از پتانسیل‌ زمین‌های شهری با اهداف توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی شهروندان در کنار مرمت و احیای فضای شهری، می‌تواند تأثیر به‌سزایی در گسترش کشاورزی نوین داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Development of Green City Entrepreneurship: Requirements of Sustainable Production of Urban Agriculture in Razi University of Kermanshah

نویسندگان [English]

  • Zahra Mohebi 1
  • Hadi Ebadi 2
1 Department of Natural Resources, Faculty of Agricultural Sciences &amp;amp; Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran.
2 Department of Architecture, Faculty of Art and Architecture, Razi University, Kermanshah, Iran
چکیده [English]

The purpose of this study was to investigate the sustainable production requirements of urban agriculture in the form of green city entrepreneurship development by structural equation modeling. The statistical population of study was the 150 farmer of Green Garden project in the form of urban agriculture at Razi University of Kermanshah, 90 of whom were randomly selected as a sample size using Krejcie Morgan table. Data were collected using a researcher-made questionnaire. Based on the mean value of variance extracted (0.533 > AVE < 0.735) and combined reliability (0.703 > CR < 0.901), the questionnaire had convergent validity and proper reliability. SPSS21 and Smart PLS3 software were used for data analysis. The results of the study showed that social, environmental and economic requirements (with path coefficients of 0.377, 0.402 and 0.359, respectively), at the level of 99% confidence had a positive and significant effect on agricultural sustainability. Additionally, the social variables of satisfaction with authorities, executives, and stakeholder participation, the environmental component of collecting and using rainwater, and the economic element of having access to cultivation-related equipment and facilities performed better than others. In general, all three development structures (economic, social and environmental) have a significant effect on the sustainability of urban agriculture. The findings of this study can be used to design urban agriculture development strategies based on urban entrepreneurship. Therefore, utilizing urban lands' potential for social and economic empowerment of individuals as well as urban space regeneration can have a big impact on the advancement of modern agriculture.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Social and Economic
  • Sustainable Development
  • Razi University
  • Environmental
  • Urban Agriculture
  1. آذر، ع.، خسروانی، ف.، و جلالی، ر. 1398. تحقیق در عملیات نرم (رویکردهای ساختاردهی مسئله). انتشارات مدیریت صنعتی: تهران.

    احسانی­فر، ت.، رستمی، ف.، نادری، ن.، و خوش­خوی، ش. 1396. بررسی شاخص­های پایداری در فعالیت­های کارآفرینانه کشاورزی. مجله مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 4 (1): 36-19.

    اسکندری، م. 1398. بررسی تأثیر کارآفرینی، مشاغل خانگی و تأثیر آن بر توسعه شهری. هفتمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران: تهران.

    بابایی­هزه­جان، م.، پیران­نژاد، ع.، محمدپور زرندی، ح.، و امیری، م. (1395). شناسایی عوامل اقتصادی مؤثر بر کارآفرینی شهری (مطالعه موردی: شهر تهران). فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری، 5 (1): 99-83.

    بدخشیان، س.، و منصوری، ب. 1396. شناسایی عوامل مؤثر در ایجاد ضرورت بهره­گیری از راهکارهای پایدار کشاورزی شهری در ساختمان برج- مزرعه. دومین کنفرانس بین­المللی عمران، معماری و طراحی شهری: بانکوک.

    دریکوند، م.، مریدسادات، پ.، و رضویان، م.ت. (1400). شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه پایدار کشاورزی شهری و پیراشهری با رویکرد کارآفرینانه (مورد مطالعه: بخش مرکزی شهرستان خرم‌آباد). فصلنامه پژوهش­های روستائی، 12 (3): 426-445.

    دیمیاد، ز.، پیوسته­گر، ی. 1400. تبیین اثرات کارآفرینی بر توسعه پایدار شهری با رویکرد مدل­سازی معادلات ساختاری (مطالعه موردی: شهر یاسوج). مجله برنامه­ریزی شهری، 12 (44): 54-39.

    راسخی، ب.، قنبری موحد، ر.، و علی­بیگی، ا.ح. 1397. تحلیل عوامل مؤثر بر موفقیت کارآفرینان کشاورزی شهری و روستایی استان کرمانشاه. مجله پژوهش­های روستایی، 9 (3): 359-346.

    رستمی، س.، و درویشی سه­تلانی، ف. 1399. شناسایی و تحلیل عوامل تسهیل­کننده فرایند کارآفرینی سبز در حوزه پسماند شهری. مجله سلامت و محیط­زیست، 13 (3): 578-559.

    رضائی، م.، صادقی، ن.، و عزیزی، ش. 1400. تحلیل عوامل مؤثر بر کارآفرینی شهری در راستای دستیابی به اقتصاد پایدار (مطالعۀ موردی: شهر نجف­آباد). مجله پژوهش‌های جغرافیای برنامه­ریزی شهری، 9 (1): 209-189.

    صیدایی، س.ا.، قنبری، ی.، جمینی، د.، و بسحاق، م.ر. 1392. سنجش پایداری کشاورزی در مناطق روستایی (مطالعه موردی: مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان روانسر). مجله جغرافیا و پایداری محیط، 3 (1): 106-87.

    طباطبائی، س.س.، و لسانی، م. 1395. اعتباریابی آمادگی فرصت­یابی حرفه­ای مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی. فصلنامه اندازه­گیری تربیتی، 7 (26): 199-224.

    طبرسا، ز.، شعبانعلی­فمی، ح.، کلانتری، خ.، و هاتفی، م. 1394. عوامل مؤثر بر انگیزش مشارکت شهروندان در طرح­های کشاورزی اجتماع­ پشتیبان: مطالعه موردی: شهرستان گرگان. فصلنامه روستا و توسعه، 18 (2): 19-38.

    عبادی، هـ.، و محبی، ز. 1400. بررسی تأثیرات کشاورزی شهری بر میزان سرمایه اجتماعی ذی­نفعان در دانشگاه رازی کرمانشاه. مجله جغرافیا و پایداری محیط، 11 (3): 31-44.

    عزیزی، پ.، مهدوی، م.، و پیشرو، ح. 1389. سنجش مؤلفه­های اقتصادی توسعه کشاورزی پایدار در ایران. مجله دانشنامه، 3 (3): 105-121.

    منافی ملایوسفی، م.، حیاتی، ب.، پیش­بهار، ا.، و نعمتیان، ج. 1398. ارزیابی پایداری زیست­محیطی کشاورزی در استان آذربایجان شرقی. مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، 29 (3): 271-286.

    Adomako, K.W., Yun, T.H., Appiah-Twum, F., Akolgo, I.G., and Asamoah, E.O. 2020. Factors influencing the Production of Local Rice in Ghana: The Moderating Role of Open Innovation. International Journal of Scientific Research in Science, Engineering and Technology, 7 (2): 679-695.

    Artmann, M., Specht, K., Vávra, J., and Rommel, M. 2021. Introduction to the Special Issue “A Systemic Perspective on Urban Food Supply: Assessing Different Types of Urban Agriculture”. Sustainability, 13 (7): 3798.

    Audretsch, D. B., Belitski, M., and Desai, S. 2015. Entrepreneurship and economic development in cities. The Annals of Regional Science, 55 (1): 33-60.

    Beilin, R., and Hunter, A. 2011. Co-constructing the sustainable city: how indicators help us “grow” more than just food in community gardens. Local Environment, 16 (6): 523-538.

    Blixen Magariños, C., Colnago Vieyto, P., González Jiménez, N., Márquez Scotti, C., and Chiappe Hernández, M. 2007. Indicators of sustainability in agricultural urban. I Seminario de Cooperación y Desarrollo en Espacios Rurales Iberoamericanos. Sostenibilidad e Indicadores. Almeria, 16-17.

    Cahya, D.L. 2016. Analysis of urban agriculture sustainability in Metropolitan Jakarta (case study: urban agriculture in Duri Kosambi). Procedia-Social and Behavioral Sciences, 227: 95-100.

    Caputo, S., Rumble, H., and Schaefer, M. 2020. “I like to get my hands stuck in the soil”: A pilot study in the acceptance of soil-less methods of cultivation in community gardens. Journal of Cleaner Production, 258: 120585.

    Caputo, S., Schoen, V., Specht, K., Grard, B., Blythe, C., Cohen, N., and Poniży, L. 2021. Applying the food-energy-water nexus approach to urban agriculture: From FEW to FEWP (Food-Energy-Water-People). Urban Forestry & Urban Greening, 58: 126934.

    Clerino, P., and Fargue-Lelièvre, A. 2020. Formalizing objectives and criteria for urban agriculture sustainability with a participatory approach. Sustainability, 12 (18): 7503.

    Challa, T.M., and Mansingh, J.P. 2015. Factors affecting the implementation of urban agricuture at household level: The case of holeta administrative town, Oromia, Ethiopia. International Journal of Current Research, 7(11): 22883-22888.

    De Bon, H., Parrot, L., and Moustier, P. 2010. Sustainable urban agriculture in developing countries. A review. Agronomy for sustainable development, 30 (1): 21-32.

    Drechsel, P., and Dongus, S. 2010. Dynamics and sustainability of urban agriculture: examples from sub-saharan Africa. Sustainability Science, 5 (1): 69-78.

    D’Silva, J.L., Man, N., Shaffril, H.A.M., and Samah, B.A. 2011. Acceptance of sustainable agricultural practices: the case of crop farmers. American Journal of Agricultural and Biological Science, 6 (2): 227-230.

    Eigenbrod, C., and Gruda, N. 2015. Urban vegetable for food security in cities. A Review. Agronomy for Sustainable Development, 35 (2): 483-498.

    Feola G, Sahakian, M., and Binder, C.R. 2020. Sustainability assessment of urban agriculture. Sustainability Assessment of Urban Systems, 1: 417-437.

    Filser, M., Kraus, S., Roig-Tierno, N., Kailer, N., and Fischer, U. 2019. Entrepreneurship as catalyst for sustainable development: Opening the black box. Sustainability, 11 (16): 4503.

    Fornell, C., and Larcker, D.F. 1981. Evaluating structural equations models with unobservable variables and measurement error. Journal of Marketing Research, 18 (1): 39-50.

    Gómez-Limón, J.A., and Riesgo, L. 2009. Alternative approaches to the construction of a composite indicator of agricultural sustainability: An application to irrigated agriculture in the duero basin in Spain. Journal of Environmental Management, 90 (11): 3345-3362.

    Gulyas, B.Z., and Edmondson, J.L. 2021. Increasing city resilience through urban agriculture: Challenges and solutions in the global North. Sustainability, 13 (3): 1465.

    Hardman, M., Chipungu, L., Magidimisha, H., Larkham, P.J., Scott, A.J., and Armitage, R.P. 2018. Guerrilla gardening and green activism: Rethinking the informal urban growing movement. Landscape and Urban Planning, 170: 6-14.

    Hulland, J. 1999. Use of partial least squares (PLS) in strategic management research: A review of four recent studies. Strategic Management Journal, 20 (2): 195-204.

    Ida Naziera, N., Rika, T., Zainalabidin, M., and Sharifuddin, J. 2017. Factors affecting urban dwellers to practice urban agriculture. International Journal of Advanced Research, 5 (7): 1580-1587.

    1. Karg, H., Drechsel, P., Dittrich, N., and Cauchois, A. 2020. Spatial and temporal dynamics of croplands in expanding West African cities. Urban Agriculture & Regional Food Systems, 5 (1): e20005.

    Karimi, R.F., and Nabavi Chashmi, S. A. 2019. Designing green entrepreneurship model in sustainable development consistent with the performance of Tehran Industrial Towns. Journal of Business-to-Business Marketing, 26 (1): 95-102.

    Khosravi, S., Lashgarara, F., Poursaeed, A., and Omidi Najafabadi, M. 2022. Modeling the relationship between urban agriculture and sustainable development: a case study in Tehran city. Arabian Journal of Geosciences, 15 (1): 1-13.

    Krishnan, S., Nandwani, D., Smith, G., and Kankarta, V. 2016. Sustainable urban agriculture: a growing solution to urban food deserts. In Organic Farming for Sustainable Agriculture (pp. 325-340). Springer, Cham.

    Kummitha, R.K.R. 2019. Smart cities and entrepreneurship: An agenda for future research. Technological Forecasting and Social Change, 149: 119763.

    Landert, J., Schader, C., Moschitz, H., and Stolze, M. 2017. A holistic sustainability assessment method for urban food system governance. Sustainability, 9 (4): 490.

    Langemeyer, J., Madrid-Lopez, C., Beltran, A.M., and Mendez, G.V. 2021. Urban agriculture a necessary pathway towards urban resilience and global sustainability?. Landscape and Urban Planning, 210: 104055.

    Lin, B.B., Philpott, S.M., and Jha, S. 2015. The future of urban agriculture and biodiversity-ecosystem services: Challenges and next steps. Basic and Applied Ecology, 16 (3): 189-201.

    Losada, H., Vieyra, J., Soriano, R., Bennett, R., Cortes, J., and Zavaleta, P. 2001. Assessing the sustainability of a terraced agroecosystem for production of nopal vegetable (Opuntia Ficus-Indica) in Metropolitan Mexico City. American Journal of Alternative Agriculture, 16 (3): 98-105.

    Magner, N., Welker, R.B., and Campbell, T.L. 1996. Testing a model of cognitive budgetary participation processes in a latent variable structural equations framework. Accounting and Business Research, 27 (1): 41-50.

    Malchow-Møller, N., Schjerning, B., and Sørensen, A. 2011. Entrepreneurship, job creation and wage growth. Small Business Economics, 36 (1): 15-32.

    McGuinn, C., and Relf, P.D. 2001. A profile of juvenile offenders in a vocational horticulture curriculum. Hort Technology, 11 (3): 427-433.

    Miljković, J. Ž., Popović, V., and Gajić, A. 2022. Land take processes and challenges for urban agriculture: A spatial analysis for Novi Sad, Serbia. Land, 11 (6): 1-18.

    Mirgholami, M., Gharachourlou, S., and Pouri, S. 2021. Investigating sustainable urban agriculture in Hokmabad neighborhood in Tabriz. International Congress on the Phenomenological Aspects of Civil Engineering.

    Nadal, A., Alamús, R., Pipia, L., Ruiz, A., Corbera, J., Cuerva, E., and Josa, A. 2017. Urban planning and agriculture. Methodology for assessing rooftop greenhouse potential of non-residential areas using airborne sensors. Science of the Total Environment, 601: 493-507.

    Orsini, F., Kahane, R., Nono-Womdim, R., and Gianquinto, G. 2013. Urban agriculture in the developing world: A review. Agronomy for Sustainable Development, 33 (4): 695-720.

    Pearson, L.J., Pearson, L., and Pearson, C.J. 2010. Sustainable urban agriculture: Stocktake and opportunities. International Journal of Agricultural Sustainability, 8 (1-2): 7-19.

    Pollard, G., Roetman, P., Ward, J., Chiera, B., and Mantzioris, E. 2018. Beyond productivity: considering the health, social value and happiness of home and community food gardens. Urban Science, 2 (4): 97-106.

    Poulsen, M.N. 2017. Cultivating citizenship, equity, and social inclusion? putting civic agriculture into practice through urban farming. Agriculture and Human Values, 34 (1): 135-148.

    Poulsen, M.N., McNab, P.R., Clayton, M.L., and Neff, R.A. 2015. A systematic review of urban agriculture and food security impacts in low-income countries. Food Policy, 55: 131-146.

    Rindova, V., Barry, D., and Ketchen Jr, D. J. 2009. Entrepreneuring as emancipation. Academy of Management Review, 34 (3): 477-491.

    Sadati, S.A., Shaabanali Fami, H., Asadi, A., and Sadati, S.A. 2010. Farmer’s attitude on sustainable agriculture and its determinants: A case study in Behbahan county of Iran. Research Journal of Applied Sciences, Engineering and Technology, 2 (5): 422-427.

    United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division. 2019. Probabilistic Population Projections  Rev. 1 based on the World Population Prospects 2019 Rev. 1. Available online: http://population.un.org/wpp/ (accessed on 20        January 2020).

    Valliere, D. 2016. Measuring regional variations of entrepreneurial intent in India. The Journal of Entrepreneurship, 25 (2): 111-128.

    Wadumestrige Dona, C.G., Mohan, G., and Fukushi, K. 2021. Promoting urban agriculture and its opportunities and challenges a global review. Sustainability, 13 (17): 9609.

    Wang, N., Zhu, L., Bing, Y., Chen, L., and Fei, S. 2021. Assessment of urban agriculture for evidence-based food planning: A case study in Chengdu, China. Sustainability, 13 (6): 3234.

    Warren, E., Hawkesworth, S., and Knai, C. 2015. Investigating the association between urban agriculture and food security, dietary diversity, and nutritional status: A systematic literature review. Food Policy, 53: 54-66.

    Whittinghill, L., and Sarr, S. 2021. Practices and barriers to sustainable urban agriculture: A case study of louisville, Kentucky. Urban Science, 5 (4): 92-114.

    Zahra, S.A., and Wright, M. 2016. Understanding the social role of entrepreneurship. Journal of Management Studies, 53 (4): 610-629.

    Zasada, I. 2011. Multifunctional peri-urban Agriculture a review of societal demands and the provision of goods and services by farming. Land Use Policy, 28 (4): 639-648.

    Zimmerer, K.S., Bell, M.G., Chirisa, I., Duvall, C.S., Egerer, M., Hung, P.Y., and Yacamán Ochoa, C. 2021. Grand challenges in urban agriculture: Ecological and social approaches to transformative sustainability. Frontiers in Sustainable Food Systems, 5: 101-119.