تحلیل محتوای کتاب درسی«کارگاه نوآوری و کارآفرینی» پایه یازدهم رشته امور زراعی از نظر توجه به مؤلفه های کارآفرینی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه علوم تربیتی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران،

2 استادیار ، گروه علوم تربیتی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران،

3 استادیار ، گروه روانشناسی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف ارزیابی کتاب درسی«کارگاه نوآوری و کارآفرینی» از نظر میزان توجه به مؤلفه‌های کارآفرینی انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع تحلیل محتوا بوده است. جامعه آماری پژوهش کتاب «کارگاه نوآوری و کارآفرینی» پایه یازدهم دوره دوم متوسطه فنی و حرفه-ای(رشته امور زراعی) بوده است. در این پژوهش با توجه با ماهیت پژوهش نمونه‌گیری انجام نشده و کل محتوای کتاب مورد بررسی قرارگرفته شده است. ایزار جمع‌آوری اطلاعات سیاهه تحلیل محتوای محقق ساخته بوده که روایی آن با استفاده از نظرات صاحبنظران و پایایی آن با استفاده از روش بازآزمایی(89درصد) بدست آمد. نتایج پژوهش با استفاده از آمار توصیفی در فرایند تحلیلی آنتروپی شانون مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌های پژوهش نشان داد که در کتاب«کارگاه نوآوری و کارآفرینی» در مجموع 244 مرتبه به شاخص‌های کارآفرینی توجه شده است. در این کتاب مؤلفه «خلاقیت و نوآوری» با 90 فراوانی(37درصد) بیشترین توجه و به مؤلفه «مسؤلیت‌پذیری» با 5فراوانی(2درصد) کمترین توجه مبذول شده است. از نظر شاخص ضریب اهمیت نیز مؤلفه «توفیق طلبی» با ضریب اهمیت 138/0دارای بیشترین ضریب اهمیت و مؤلفه «ریسک پذیری» با ضریب اهمیت 027/0، دارای کمترین ضریب اهمیت بوده‌اند. در میان پودمان‌های کتاب، پودمان‌ «نوآوری و تجاری-سازی محصول» با 97 فراوانی(7/39درصد)، دارای بیشترین فراوانی و پودمان‌های «بازاریابی و فروش» و «ایجاد کسب و کار نوآورانه» هر کدام با 18 فروانی(4/7درصد)، دارای کمترین فراوانی بوده‌اند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Content Analysis of “Innovation and Entrepreneurship Workshop” Textbook Taught at 11th Grade, Farming Discipline, Secondary School, From Perspective of Attention to Components of Entrepreneurship

نویسندگان [English]

  • Sirous Mahmoudi 1
  • Mahmod Sharafi 2
  • Hamid Reza Imanifar 3
1 Payame Noor University
2 payame noor university
3 payame noor
چکیده [English]

The aim of this study was to evaluate the "Innovation and Entrepreneurship Workshop" textbook in terms of attention to the components of entrepreneurship. The research method was content analysis. The study population included, Innovation and Entrepreneurship Workshop textbooks eleventh grade Secondary secondary school in school year 2020 Considering the nature and logic of the research, the entire text of the book was examined as an example. Measurement tool, self-made content analysis checklist Consisting of 13 Index was, the validity of the use of professional judgment (validity and content) determined using retest reliability 0.89 respectively. results using descriptive statistics were used in the process of Shannon entropy analysis. Based on research, "Innovation and Entrepreneurship Workshop", textbooks eleventh grade Secondary secondary school 270 times concepts of entrepreneurship, focused The index distribution of its importance. In this book, the component of "creativity and innovation" with 90 frequencies (37%) has received more attention and the component of "responsibility" with 5 frequencies (2%) has received the least attention. In terms of coefficient of importance index, the component of "success" with a coefficient of importance of 0.138 had the highest coefficient of importance and the component of "risk-taking" with a coefficient of significance of 0.027, had the lowest coefficient of importance.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Creativity
  • Entrepreneurship
  • Innovation and Entrepreneurship Workshop Book
  1. آذر، ع.1380. بسط و توسعه روش آنتروپی شانون برای پردازش داده­ها در تحلیل محتوا، فصلنامه علمی پژوهشی دانشگاه الزهرا، 11 (37): 17-1.
  2. احمدپور داریانی، م.، مقیمی، س. 1398. مبانی کارآفرینی، تهران: انتشارات دانشگاه تهران.
  3. احمدپور داریانی، م.، کریمی، آ. 1399. کارآفرینی، تهران: مرکز نشر دانشگاهی
  4. احمدی، غ.، فضائلی، ز. 1392. تحلیل محتوای کتاب­های آموزش حرفه و فن دوره راهنمایی بر اساس شاخص­های کارآفرینی. توسعه کارآفرینی، 6 (1): 183-165.
  5. آقا محمدی، ج. 1398. توسعه ویژگی­های شخصیتی کارآفرین: تحلیل محتوای کتاب «کارگاه کارآفرینی و تولید» دوره متوسطه نظری از نظر میزان انعکاس ویژگی های شخصیتی کارآفرینی. راهبرد توسعه، 1 (57): 204-183.
  6. اﻳﻤﺎﻧﻲ، م.، آذرﺧﺶ، ت. ﻋﺎﺷﻘﻲ، م. 1388. ﻛﺎرآﻓﺮﻳﻨﻲ، ﺗﻬـﺮان: ﻓﺮﻫﻨﮓ ﺳﺒﺰ
  7. بیابانگرد، ا. 1395. روش­های تحقیق در روان شناسی و علوم تربیتی، تهران: نشر دوران
  8. جعفری هرندی، ر. 1398. ارزیابی محتوای کتاب کار و فناوری پایة نهم از نظر میزان توجه به مفاهیم کارآفرینی. پژوهش در برنامه­ریزی درسی، 16 (2): 63-48.
  9. رکن­الدین افتخاری، ع.، سجاسی، ح. رضوی، س. 1389. راهبردهای توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی. روستا و توسعه، 13 (3): 29-1.
  10. سبحانی نژاد، م.، مقدم، م.1392. تبیین ابعاد و مؤلفه­های نگرش جامع کارآفرینی و تحلیل آن در محتوای کتب درسی عمومی و تکمیل مهارت متوسطه کار دانش. رهبری و مدیریت آموزشی، 7 (1): 79-55.
  11. ذبیحی، م.، مقدسی، ع. 1393. کارآفرینی از تئوری تا عمل، مشهد: نشر جهان فردا
  12. صادقی، م.، ملکی­نیا، ع. 1390. ارزیابی دانش­جویان از محیط­های کارآفرینانه و تبیین رابطه آن با قصد کارآفرینانه. پژوهش و برنامه­ریزی در آموزش عالی، 17 (1): 89-69.
  13. میرزاییان کلواری، ی.، شریفی، م. 1395. بررسی و مقایسه مؤلفه­های کارآفرینی در بین دانش­آموزان سال آخر مدارس متوسطه و هنرستان شهرستان دلفان. مدیریت و برنامه­ریزی در نظام­های آموزشی، 9 (17): 158-131.
  14. نیکلس، ا.1381. راهنمای عملی برنامه ریزی درسی. ترجمه داریوش دهقان، تهران: انتشارات قدیانی
  15. یوسفی، ن.، سعیدیان، ع. 1392. تحلیل محتوای کتاب کار «تفکر و پژوهش» پایه ششم ابتدایی بر اساس شاخص­های کارآفرینی. همایش ملی تغییردر برنامه درسی، دانشگاه بیرجند.
  16. Adeyanju, D., and Mburu, J. 2021. Youth Agricultural Entrepreneurship: Assessing the Impact of Agricultural Training Programmes on Performanc. Sustainability, 13(1): 1-11
  17. Arafat, M., Saleem, I. Dwivedi, A. K. and Khan, A. 2018. Determinants of agricultural entrepreneurship: a GEM data base study. International Entrepreneurship and Management Journal, 3(2): 1-26.
  18. Bell, R., and Bell, H. 2016. Replicating the networking, mentoring and venture creation benefits of entrepreneurship centres on a shoestring: A student-centred approach to entrepreneurship education and venture creation. Industry and Higher Education, 30(5): 334-343.
  19. Briga, H. 2004. Entrepreneurship education and training introducing Entrepreneurship education into non-business discipline. European Industrial Training, 20(8): 13-15.
  20. Chiru, C., Tachiciu, L. and Georgiana Ciuchete, S. 2012. Psychological factors, behavioral variables and acquired competencies in entrepreneurship education. Procedia Social and Behavioral Sciences, 1(46): 4010-4015
  21. Clark, N. 2004. Culture of organizational. washington: consin European Commission. 2018. “Commission staff working document accompanying the document proposal for a council recommendation on key competences for lifelong learning”, available at:https://eur-lex. europa.eu/legalcontent/EN/TXT/PDF/?uri5CELEX:52018SC0012.
  22. Davey, T., Hannon, P. and Penaluna, A. 2016. Entrepreneurship education and the role of universities in entrepreneurship: Introduction to the special issue. Industry and Higher Education, 30(3): 171 – 182.
  23. Davey, T., Plewa, C. and Struwig, M. 2011. "Entrepreneurship perceptions and career intentions of international students". Education and Training, 1(53): 335-352.
  24. Denanyoh, R., Adjei, K. and Nyemekye, G. E. 2015. Factors that Impact on Entrepreneurial Intention of Tertiary Student in Ghana. International journal of business and social research, 5(3): 19-29.
  25. Dias, C., and Rodrigues, R. 2019. Agricultural entrepreneurship and the financial crisis”, Global Business and Economics Review, 21(3): 500-518
  26. Diaz-Pichardo, R., Cantu-Gonzalez, C. Lopez-Hernandez, P. and McElwee, G. 2012. From Farmers to Entrepreneurs: The Importance of Collaborative Behaviour. Journal of Entrepreneurship, 21(1): 91-116.
  27. European Commission. 2018 “Commission staff working document accompanying the document proposal for a council recommendation on key competences for lifelong learning”, available at: https://eur-lex.europa.eu/legalcontent/EN/TXT/PDF/?uri5CELEX:52018SC0012&from5EN.
  28. Fayolle, A. 2013. Personal views on the future of entrepreneurship education. Entrepreneurship and Regional Development, 25(7): 692-701.
  29. Fayolle, A., and Gailly, B. 2015. The impact of entrepreneurship education on entrepreneurial attitudes and intention: hysteresis and persistence. Journal of Small Business Management, 53: (1)75–93.
  30. Fiet, J. 2001. The pedagogical side of entrepreneurship theory. Journal of Business Venturing. 16(1): 101–117.
  31. Foliard, S., Le Pontois, S. Fayolle, A. and Diermann, I. 2018. “The legitimacy of teachers in entrepreneurship education: what we can learn from a literature review”. Contemporary Issues in Entrepreneurship Research, 9(3): 7-23.
  32. Gupta, V., and Gupta, A. 2015. The concept of entrepreneurial orientation. In Foundations and Trends in Entrepreneurship. Boston: now Publishers Inc.
  33. Hopp, C., and Greene, F.J. 2018. In Pursuit of Time: Business Plan Sequencing, Duration and Intraentrainment Effects on New Venture Viability. J, 55(3): 320–351.
  34. Kakouris, A., and Georgiadis, P. 2016. Analysing entrepreneurship education: A bibliometric survey pattern. Journal of Global Entrepreneurship Research, 6(6):1-18.
  35. Kraaijenbrink, J., Spender, J.C. and Groen, A.J. 2010. The resource-based view: a review and assessment of its critiques. Journal of management, 36(1): 349-372.
  36. Kritikos, A. S . Entrepreneurs and their impact on jobs and economic growth. IZA World of Labor.
  37. Kuratko, D.F., and Morris, M.H . Examining the future trajectory of entrepreneurship. Journal of Small Business Management, 56(1): 11-23.
  38. McElwee, G., and Bosworth, G. 2010. Exploring the strategic skills of farmers across a typology of farm diversification approaches. Journal of Farm Management, 13(12): 819–838.
  39. Marchalina, L., and Parmin, G. 2019. Entrepreneurship Education, School Culture and Organizational Commitment Amongst High Schools in South Sumatra. Journal of Business and Social Review in Emerging Economies, 5(2): 263-274.
  40. Martin, B.C., McNally, J. J. and Kay, M.J. 2013. Examining the formation of human capital in entrepreneurship: A meta-analysis of entrepreneurship education outcomes. Journal of Business Venturing, 28(1): 211–224.
  41. Nguyen, A. T., Do, T. H. H. Vu, T. B. T. Dang, K. A. and Nguyen, H. L. 2019. Factors affecting entrepreneurial intentions among youths in Vietnam. Children and Youth Services Review, 99910: 186-193
  42. Pindado, E., and Sánchez, M. 2017. Researching the entrepreneurial behaviour of new and existing ventures in European agriculture. Small Business Economics, 49(2): 421–444
  43. Royster, D. A. 2003. Race and the invisible hand: how white network exclude black men from blue-collar job, University of California Press, Berkeley, California.
  44. Shahin, M., Ilic, O. Gonsalvez, C. and Whittle, J. 2021. The Impact of a STEM - based Entrepreneurship Program on the Entrepreneurial Intention of Secondary School Female Students. International Entrepreneurship and Management Journal, 2(17): 1-26
  45. Sohns, F., and Diez, J.R. 2017. Self-employment and Its Influence on the Vulnerability to Poverty of Households in Rural Vietnam—A Panel Data Analysis. Geographical Review, 107(2): 336-359.
  46. Thomas, D. 2006. A General inductive approach for qualitative data analysis. American Journal of Evaluation, 27(2): 237-246.
  47. Kayne, J. 2002. Discussion starter: decoding the entrepreneurship Genome”. In: National Center for Rural Entrepreneurship (ed.) Rural America. Washington, D. C.: National Center for Rural Entrepreneurship, December 13.
  48. Korman, A. K. 2014. Organizational behavior. New Jersey: Prentice-Hall.
  49. Ricketts, J., and Rudd R. 2005. Critical Thinking Skills of Selected Youth Leaders: the Efficacy of Critical thinking Disposition, Leaders and Academic Performance. Journal of Agricultural Education, 46(1): 32-43