نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 گروه مدیریت، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران.
2 دانشجوی دکتری، رشته کارآفرینی، گرایش سازمانی، گروه مدیریت، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران.
3 گروه تحصیلات تکمیلی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران.
4 گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
The present study was conducted with the aim of designing an organizational
entrepreneurship model based on the entrepreneurial value chain in the rural production
cooperatives of Golestan province. For this purpose, the Broiler Poultry Production
Cooperatives Company in Golestan province was selected as one of the leading cooperatives for
the study. The general approach of the present study has been based on a mixed research
method with the dominance of a quantitative method. The target population in the quantitative
section includes members of active poultry cooperatives in Golestan province and in the
qualitative section includes key informants and experts of the General Cooperative Office of
Golestan Province and experts of the Livestock Affairs and Agricultural Jihad Extension Office
of Golestan Province and university professors. The sample size was calculated 214 through
Cochran's formula, which was increased to 220 to reduce the error. Semi-structured interview
and researcher-made questionnaire were used to collect data. SPSS20 and SmartPLS software
were used to analyze the data. The results showed that initial activities and support activities as
key components of the value chain of cooperatives explain 54% of the changes in the dependent
variable, ie the status of organizational entrepreneurship in cooperatives. Among the factors
related to initial activities, after-sales service, inbound logistics, outbound logistics, marketing
and sales and operations were more important, respectively. In the field of support activities,
technology development and human resource management have been more important. Finally,
general economic factors and environmental factors were identified as important components in
measuring the development of organizational entrepreneurship of cooperatives.
کلیدواژهها [English]
11. ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﺪﯾـﺮﯾﺖ و ﺑﺮﻧــﺎﻣﻪرﯾﺰی ﮐﺸـﻮر. 1384. ﺳﯿﺎﺳﺖﻫــﺎی ﮐــﻠﯽ اﺻﻞ 44 ﻗﺎﻧﻮن اﺳﺎﺳﯽ ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﯽ اﯾﺮان. ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﺪﯾـﺮﯾﺖ و ﺑﺮﻧـﺎﻣﻪرﯾﺰی ﮐﺸﻮر، ﺗﻬﺮان.
13. ﻃﺎﻟﺐﭘﻮر، م.، ﻣﻌﺮﻓﺘﯽ، ا. و ﻏﻼﻣﯿﺎن، ج. 1388. اراﺋﻪ ﻣﺪل رﮔﺮﺳﯿـﻮﻧﯽ ﺟﻮ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ و ﮐــﺎرآﻓﺮﯾﻨﯽ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ داﻧﺸﮑﺪهﻫﺎی ﺗﺮﺑﯿﺖ ﺑﺪﻧﯽ اﯾــﺮان. ﭘــﮋوﻫﺶ در ﻋﻠﻮم ورزﺷﯽ، 22: 91- 116.
14. غیور باغبانی، س.م.، پورنگ، ع. و توسلی، ع. 1398. شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه کارآفرینی سازمانی (مطالعه موردی: آموزش و پرورش خراسان رضوی). فصلنامه تعلیم و تربیت، 36 (3): 29-52.
15. ﮐﺎﻇﻤﯽ، م.ر.؛ ﻗﺎﺳﻤﯽ، ح. و رﺳﺘﻢﺑﺨﺶ، م.ر. 1390. ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ و ﺗﺤﻠﯿﻞ ﻣﻮاﻧﻊ رﻓﺘــﺎری ﮐﺎرآﻓﺮﯾﻨﯽ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ در ﺳــﺎزﻣﺎن ﺗﺮﺑﯿﺖﺑﺪﻧﯽ (وزارت ورزش ﮐﺸــﻮر). ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎی ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ ورزﺷﯽ و ﻋﻠﻮم ﺣﺮﮐﺘﯽ، ﺳﺎل 1 (2): 89-100
16. ﮐﺎﻇﻤﯽﻣﯿﺎﻧﻮردی، ف. و اﻣﯿــﺪی ﻧﺠﻒآﺑﺎدی، م. 1392. ﻋﻮاﻣﻞ ﻣﻮﺛﺮ ﺑﺮ ﺗــﻮﺳﻌــﻪ ﮐــﺎرآﻓﺮﯾﻨﯽ در ﺷﺮﮐﺖﻫﺎی ﺧﺪﻣﺎت ﻣﺸﺎورهای اﺳﺘــﺎن ﻣﺎزﻧﺪران از دﯾﺪﮔﺎه اﻋﻀﺎء. ﭘﮋوﻫﺶﻫﺎی ﺗﺮوﯾﺞ و آﻣــﻮزش ﮐﺸﺎورزی، 6 (1): 59-70.
18. ﮐﺮﯾﻤﯽ، آ. و ﺟــﻮﻫﺮی، ه. 1392. ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﺎزدارﻧﺪه ﺗﻮﺳﻌﻪ ﮐﺎرآﻓﺮﯾﻨﯽ از دﯾﺪﮔــﺎه داﻧﺸﺠﻮﯾﺎن ﺗﺤﺼﯿﻼت ﺗﮑﻤﯿــﻠﯽ (ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ: داﻧﺸﮑﺪهﻫــﺎی ﮐﺸﺎورزی اﺳﺘﺎن ﺗﻬﺮان. ﺗﻮﺳﻌﻪ ﮐﺎرآﻓﺮﯾﻨﯽ، 6 (4): 151-167.
21. ﻣﻬﺮﺟﺮدی، م.، رﺿﺎﯾﯽ، م.، ﻋﺮﺑﯿﻮن، ا. و اﮐﺒﺮی، س. م. ر. 1389. ﮐــﺎرآﻓــﺮﯾﻨﯽ ﺳﺎزﻣﺎﻧﯽ (ﻣﺪﯾﺮان ﻧﺴﻞ ﺳﻮم)، ﻣﻔﺎﻫﯿﻢ، راﻫﺒﺮدﻫـﺎ و ﻣﺪلﻫﺎ. ﻣﺠﻠﻪ اﺑﺘﮑﺎر وﺧﻼﻗﯿﺖ در ﻋﻠﻮم، 1 (1): 75-84.
22. نورا، ع. 1399. بررسی تأثیر کارآفرینی سازمانی و استراتژیک شرکتهای لبنی خراسان رضوی بر میزان گرایش آنها به بینالمللی شدن. رویکردهای پژوهشی نوین در مدیریت و حسابداری، 4 (39): 60-41.