بررسی مشکلات تولید و توسعه‌ی محصولات گلخانه‌ای (مورد مطالعه: گلخانه‌های شهرستان کرمانشاه)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار، گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

ایجاد گلخانه برای تولید محصولات کشاورزی از راهبردهای مهم تضمین امنیت غذایی است. با این وجود توسعه‌ی گلخانه با مشکلات و موانع مختلفی مواجه است. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی مشکلات تولید و توسعه‌‌‌‌ی محصولات گلخانه‌ای شهرستان کرمانشاه می‌باشد. جامعه آماری شامل 100 گلخانه‌دار فعال در سال 1401 بود که تعداد 80 نفر از آن‌ها به‌عنوان نمونه‌ی آماری با استفاده از جدول کرجسی و مورگان انتخاب شدند. روش نمونه‌گیری از نوع تصادفی‌ساده بود. ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه‌ی پژوهشگر ساخته بود که روایی و پایایی آن به‌ترتیب با استفاده از محاسبه‌ی نسبت روایی محتوا (CVR) و ضریب آلفای کرونباخ (81/0α≥) تأیید شد. داده‌های به‌دست آمده با روش‌های مانند آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف‌معیار)، آمار استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی، u مان‌ویتنی و کروسکال والیس) با نرم‌افزار SPSS-20 بررسی شدند. یافته‌های تحلیل عاملی اکتشافی به‌روش واریماکس نشان داد که مشکلات تولید و توسعه‌ی محصولات گلخانه‌ای در شش عامل موانع اعتباری، موانع فنی و مشاوره‌ای، آموزشی و قانونی، تولید و صادرات، زیرساختی، و فروش قابل شناسایی هستند. این عامل‌ها در مجموع 98/64 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کردند. طبق نتایج به‌دست آمده از آزمون کروسکال والیس، اختلاف معنی‌داری (در سطح پنج درصد خطا) در دو گروه تحصیلات و نوع محصول تولیدی در گلخانه به‌ترتیب در دو عامل بازدارنده‌ی فنی و مشاوره‌ای و تولید و صادرات وجود دارد که افراد تحصیلکرده موانع فنی را مهم‌تر ارزیابی کردند. آزمون U من‌ویتنی در سطوح مختلف مالکیت معنی‌دار نبود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating the production and development problems of greenhouse products (The case of study: Greenhouses in Kermanshah County)

نویسنده [English]

  • Masoomeh Amerian
Assistant Professor, Department of Production Engineering and Plant Genetics, Faculty of Science and Agriculture Engineering, Razi University, Kermanshah, Iran.
چکیده [English]

Creating a greenhouse for the production of agricultural products is one of the important strategies to ensure food security. However, greenhouse development faces various problems and obstacles. Therefore, the aim of the research is to investigate the production and development problems of greenhouse products in Kermanshah County. The statistical population included 100 active greenhouse owners in 2022, of which 80 were selected as a statistical sample using the Krejcie and Morgan table. The sampling method was simple random., the validity of which was confirmed by content validity and its reliability by Cronbach’s alpha (α≥0.81). The data collection method is field and descriptive-analytical. The obtained data were analyzed by methods such as descriptive statistics (frequency, mean, standard deviation), inferential statistics (exploratory factor analysis, uMann Whitney and Kruskal Wallis) . The findings of the exploratory factor analysis using the varimax method showed that the problems of production and development of greenhouse products can be identified in six factors: credit barriers, technical and consulting, educational and legal, production and export, infrastructural and sales. These factors explained a total of 64.98% of the variance of the dependent variable. According to the results obtained from the Kruskal Wallis test, there is a significant mean difference at the 95% level in the two education groups and the type of product produced in the greenhouse, respectively, in the two inhibiting factors of technical and consulting barriers and production and export barriers. Mann-Whitney test was not significant in any of the factors.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Agricultural development
  • Greenhouse production
  • Kermanshah
  • Problems of greenhouse owners