کشاورزی شهری: راهبردی برای توسعه ی اشتغال و کارآفرینی

نوع مقاله : علمی-مروری

نویسندگان

1 گروه ترویج، ارتباطات و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

2 عضو هیات علمی دانشگاه زنجان

3 زنجان، بلوار دانشگاه، دانشگاه زنجان - دانشکده علوم انسانی- گروه جغرافیا-

چکیده

افزایش اشتغال و کاهش بیکاری به عنوان یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی جوامع محسوب می‌شود. با توجه به رشد جمعیت شهرهای جهان و افزایش تقاضا برای غذا و شغل، کشاورزی شهری می‌تواند یکی از راهبردهای مهم برای پاسخ به این تقاضا باشد. هدف از این تحقیق، بررسی نقش کشاورزی شهری در اشتغال و کارآفرینی در کشورهای مختلف جهان بود. از نظر روش‌شناسی، این تحقیق از نوع مطالعات علمی- مروری می‌باشد و از روش مطالعه اسنادی و کتابخانه‌ای عمیق استفاده شده است. بررسی‌ها نشان داد، علیرغم وجود محدودیت‌ها و حمایت‌های ناچیز، فعالیت‌های کشاورزی شهری، سهم قابل‌توجهی از اشتغال و تولید محصولات کشاورزی در کشورهای مختلف جهان را به خود اختصاص داده است. طبق نتایج، کشاورزی شهری دارای ظرفیتی است که می‌تواند طیف وسیعی از فرصت-های اشتغال کارآفرینانه در بخش تولید و خدمات کشاورزی در شهر را برای جوانان جویای کار به‌ویژه فارغ‌التحصیلان کشاورزی دارای ایده‌های نو تأمین کند. همچنین یکی از مهم‌ترین انگیزه‌های کشاورزان شهری در کشورهای درحال‌توسعه از جمله ایران تأمین غذای باکیفیت و کسب درآمد پایدار با انگیزه‌های کارآفرینانه است، لذا کشاورزی شهری در کشور ایران که بیکاری جوانان یکی از چالش‌های اصلی است، می‌تواند به عنوان راهکاری برای اشتغال مولد جوانان و فارغ‌التحصیلان کشاورزی مورد توجه متولیان اشتغال و توسعه قرار بگیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Urban agriculture: a strategy to promote employment and entrepreneurship

نویسندگان [English]

  • Kolsoom Hamidi 1
  • Jafar Yaghoubi 2
  • Mohsen Ahadnejad Reveshty 3
1 PhD Student, Dept. of Extension, Communication and Rural Development, University of Zanjan, Zanjan, IRAN
2 Associate Prof, Dept., of Extension, Communication and Rural Development, University of Zanjan, Zanjan, IRAN
3 Associate Prof, Dept., of Geography, University of Zanjan, Zanjan, IRAN
  1. حمیدی، ک.، یعقوبی، ج. ۱۳۹۷. بررسی انگیزه و اهداف شهروندان از فعالیت­های کشاورزی شهری (مورد مطالعه: شهروندان شهر زنجان).  اولین همایش ملی کشاورزی شهری، تهران، معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی- پردیس ابوریحان دانشگاه تهران.
  2. خسروی پور، ب.، سلیمانی هارونی، خ.، کاظمی، ف. 1398. کشاورزی اجتماع پشتیبان (CSA) استراتژی نیل به پایداری تولید. جغرافیا و روابط انسانی، 4: 148-137.
  3. شعبانعلی فمی، ح.، قاسمی، ج.، ملکی­پور، ر.، شریفی، ا. ۱۳۸۹. تحلیل نگرش شهروندان کرج نسبت به مشارکت در کشاورزی اجتماع- پشتیبان. تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 41: ۱۰۰-۸۹.
    1. Arora, R. 2015. Perspectives of Entrepreneurship and Its Impact on Stakeholders’ Co-Creation. Entrepreneurial Challenges in the 21st Century, Springer: 1-11.
    2. Ayerakwa, H.M. 2017. Urban households' engagement in agriculture: implications for household food security in Ghana's medium sized cities. Geographical Research, 55(2): 217-230.
    3. Bryld, E. 2003. Potentials, problems, and policy implications for urban agriculture in developing countries. Agriculture and human values, 20(1): 79-86.
    4. Burgin, S. 2018. ‘Back to the future’? Urban backyards and food self-sufficiency. Land Use Policy 78: 29-35.
    5. Carree, M.A. and Thurik, A.R. 2010. The impact of entrepreneurship on economic growth. Handbook of entrepreneurship research, Springer: 557-594.
    6. Colasanti, K.J.A., Hamm, M.W. and Litjens, C.M. 2012. The City as an Agricultural Powerhouse? Perspectives on Expanding Urban Agriculture from Detroit, Michigan. Urban Geography, 33(2): 348-369.
    7. De Bon, H., Parrot, L., and Moustier, P. 2010. Sustainable urban agriculture in developing countries. A review. Agronomy for sustainable development, 30(1): 21-32.
    8. De Zeeuw, H. and M. Dubbeling. 2009. Cities, food and agriculture: challenges and the way forward. RUAF Foundation, Leusden.
    9. Dieleman, H. 2017. Urban agriculture in Mexico City; balancing between ecological, economic, social and symbolic value. Journal of Cleaner Production, 163: S156-S163.‏
    10. Ernwein, M. 2014. Farming urban gardening and agriculture: On space, scale and the public. Geoforum 56: 77-86.
    11. FAO, 2010. Growing Greener Cities. 19 pages. Available at: http://www.fao.org /ag/agp/greenercities/pdf/ggc-en.pdf
    12. French Food in the US. 2019. “Parisculteurs” program brings ag to French capital, online available from: https://frenchfoodintheus.org/4183, accessed on: 08-27-2019
    13. Grădinaru, S.R., Triboi, R., Iojă, C.I., and Artmann, M. 2018. Contribution of agricultural activities to urban sustainability: Insights from pastoral practices in Bucharest and its peri-urban area. Habitat International, 82: 62-71.‏
    14. Hampwaye, G., Nel, E. and Rogerson, C. M. 2007. Urban agriculture as local initiative in Lusaka, Zambia. Environment and Planning C, 25(4): 553-572.
    15. Hanson, K L., Volpe, L.C., Kolodinsky, J., Hwang, G., Wang, W., Jilcott Pitts, S.B., ... and Seguin, R.A. 2019. Knowledge, Attitudes, Beliefs and Behaviors regarding Fruits and Vegetables among Cost-offset Community-Supported Agriculture (CSA) Applicants, Purchasers, and a Comparison Sample. Nutrients, 11(6): 1320.
    16. Hirsch, D., Meyer, C., Klement, J., Hamer, M., and Terlau, W. 2016. Urban agriculture and food systems dynamics: urban gardening and urban farming of the Bonn-Rhein-Sieg region, Germany. Proceedings in Food System Dynamics: 406-419.
    17. Hovorka, A. J. 2006. Urban Agriculture: Addressing Practical and Strategic Gender Needs. Development in Practice, 16(1): 51-61.
    18. Indraprahasta, G.S., and Agustina, I. 2016. Urban agriculture Activity and its potentials to eradicate urban poverty in Jakarta. Tataloka, 14(3): 186-200.
    19. Kaufman, J.L., and Bailkey, M. 2000. Farming inside cities: Entrepreneurial urban agriculture in the United States. Cambridge, MA: Lincoln Institute of Land Policy.
    20. Kortright, R., and Wakefield, S. 2011. Edible backyards: a qualitative study of household food growing and its contributions to food security. Agriculture and Human Values, 28(1): 39-53.
    21. Kutiwa, S., Boon, E., and Devuyst, D. 2010. Urban agriculture in low income households of Harare: an adaptive response to economic crisis. Journal of Human Ecology, 32(2): 85-96.
    22. Miccoli, S., Finucci, F., and Murro, R. 2016. Feeding the cities through urban agriculture the community esteem value. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 8: 128-134.
    23. Mok, H.F., Williamson, V.G., Grove, J. R., Burry, K., Barker, S.F., and Hamilton, A.J. 2014. Strawberry fields forever? Urban agriculture in developed countries: a review. Agronomy for Sustainable Development, 34(1): 21-43.
    24. Mougeot, L.J. 2010. Agropolis: The social, political and environmental dimensions of urban agriculture: Routledge.
    25. Nzimande, P. 2013. Does Urban Agriculture Create Job Opportunities?, Available at: https://www.researchgate.net /publication/316472851_Does_Urban_Agriculture_Create_Job_Opportunities
    26. Olivier, D. W., & Heinecken, L. 2017. Beyond food security: women’s experiences of urban agriculture in Cape Town. Agriculture and human values, 34(3): 743-755.
    27. Oyegbami, A. and Lawal, B.O. 2018. Gender Participation in Urban Agriculture in Ibadan Metropolis of Oyo State, Nigeria. International Journal of Agricultural Extension, 5(3): 87-91.
    28. Pariculteurs. 2019. Pariculteurs. Online available from: http://www.parisculteurs.paris/en/about/ , accessed on: 08-27-2019
    29. Partalidou, M., and Anthopoulou, T. 2017. Urban allotment gardens during precarious times: from motives to lived experiences. Sociologia Ruralis, 57(2): 211-228.
    30. Peng, J., Liu, Z., Liu, Y., Hu, X. and Wang, A. 2015. Multifunctionality assessment of urban agriculture in Beijing City, China. Science of the Total Environment, 537: 343–351.
    31. Poulsen, M.N. 2017. Cultivating citizenship, equity, and social inclusion? Putting civic agriculture into practice through urban farming. Agriculture and Human Values, 34(1): 135-148.
    32. Poulsen, M. N., McNab, P. R., Clayton, M. L., and Neff, R. A. 2015. A systematic review of urban agriculture and food security impacts in low-income countries. Food Policy, 55: 131-146.
    33. Pourias, J., Aubry, C., and Duchemin, E. 2016. Is food a motivation for urban gardeners? Multifunctionality and the relative importance of the food function in urban collective gardens of Paris and Montreal. Agriculture and Human Values, 33(2): 257-273.
    34. Rezai, G., et al. 2016. Urban agriculture: a way forward to food and nutrition security in Malaysia. Procedia-Social and Behavioral Sciences 216: 39-45.
    35. Ruiz, C.G. 2016. Potential for urban agriculture on former farmland at Bredtvet and Gaustad, Oslo. NIBIO Report. 2(13).
    36. Simatele, D.M., and Binns, T. 2008. Motivation and marginalization in African urban agriculture: The case of Lusaka, Zambia. In Urban Forum 19(1): 1-21.
    37. Smart, J., Nel, E. and Binns, T. 2015. Economic crisis and food security in Africa: Exploring the significance of urban agriculture in Zambia’s Copperbelt province. Geoforum 65: 37-45.
    38. Stolhandske, S. 2010. Urban farming in Vancouver. Master of Urban Studies, Faculty of Arts and Social Sciences, Simon Fraser University.
    39. Ter Horst, R. 2017. Temporary Urban Agriculture, a Permanent Phenomenon? MSc Thesis Land Use Planning, Urban Environmental Management, Wageningen University.
    40. Tindeche, C., Marcuta, A., and Marcuta, L. 2014. Importance of the agricultural sector as a branch of the national economy. Scientific Papers: Management, Economic Engineering in Agriculture & Rural Development, 14(4): 299-305.
    41. Van Leeuwen, E., Nijkamp, P. and de Noronha Vaz, T. 2010. The multifunctional use of urban greenspace. International Journal of Agricultural Sustainability, 8(1-2): 20-25.
    42. Wu, K., Ye, X., Qi, Z. and Zhang, H. 2013. Impacts of land use/land cover change and socioeconomic development on regional ecosystem services: The case of fast-growing Hangzhou metropolitan area, China: 276–284.
    43. Zezza, A., and Tasciotti, L. 2010. Urban agriculture, poverty, and food security: Empirical evidence from a sample of developing countries. Food policy, 35(4): 265-273.