مروری بر بازدارنده‌های کارآفرینی دانشگاهی در آموزش عالی کشاورزی با تاکید بر تجربه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

نوع مقاله: علمی-مروری

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشگاه تهران

3 دانشکده کارآفرینی دانشگاه تهران

چکیده

این مطالعه با هدف شناسایی و تحلیل بازدارنده‌های کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به انجام رسیده است. به منظور گردآوری داده‌ها به تدوین یک پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق اقدام شد. با بهره‌گیری از جدول کرجسی و مورگان، 92 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به عنوان نمونه انتخاب و از طریق روش‌نمونه‌گیری طبقه‌بندی تصادفی با انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفتند. روی‌همرفته دسته‌بندی مفهومی بازدارنده‌ها به استخراج 12 مولفه مفهومی زیر منجر شده است: محدودیت سرمایه‌گذاری و تامین اعتبار برای فعالیت‌های کارآفرینانه، محدودیت ظرفیت تجاری‌سازی و پشتیبانی نامناسب از کارآفرینی اعضای هیات علمی (مولفه حمایت از راه‌اندازی کسب‌وکار)، ضعف رویه‌ها و فرآیندها، ظرفیت محدود کسب‌وکار در سطح منطقه، کمبود منابع و زیرساخت‌ها (مولفه حمایت از توسعه کسب‌وکار)، ضعف آموزش و اطلاع‌رسانی در خصوص کارآفرینی دانشگاهی، رویکرد حرفه‌ای غیرکارآفرینانه و عدم تلفیق کارآفرینی در راهبرد مدیریتی دانشگاه (مولفه حمایت از کارآفرینی)، بازدارنده‌های انگیزشی، درک نامناسب از کارآفرینی دانشگاهی، و ضعف ترویج و فرهنگ‌سازی برای کارآفرینی دانشگاهی (مولفه فرهنگ کارآفرینی). بر اساس بازدارنده‌های شناسایی شده، راهکارهایی برای بهبود کارآفرینی دانشگاهی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ارایه شده است.

کلیدواژه‌ها