The application of Rogers innovation acceptance process theory in accepting saffron in Kermanshah province and determining the position of saffron farmers

Document Type : Complete scientific research article

Authors

1 Department of Agricultural Extension & Education, Razi University, Kermanshah, Iran.

2 Department of Agricultural Extension & Education, Campus of agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran.

3 Department of Agricultural Extension and Education, Faculty of Agriculture, Razi University, Kermanshah, Iran.

Abstract

Sustainable nutrition of the growing world population is considered as one of the significant challenges facing the world today. Therefore, the environmental-management solution, and the replacement of cultivation is presented as a strong means for increasing productivity, sustainability, and reducing the effects of climate change. The purpose of this study is first to investigate the acceptance rate of saffron in Kermanshah province by calculating the acceptance index and then determining the position of saffron farmers in the province, during the innovation decision process. The research method in the quantitative approach was descriptive-survey and analytical for the qualitative section. In the quantitative section, 120 farmers were selected in total, and in the qualitative section, 10 farmers were selected by targeted sampling. The data was collected using a researcher-made questionnaire (based on Rogers' superior innovation decision-making model) and in-depth interviews. To analyze the data, descriptive statistics and content analysis were used in the quantitative and qualitative sections respectively. The results showed that the acceptance rate of saffron in Kermanshah province was 0.33% and the saffron farmers in the target area, while having the knowledge and understanding of saffron work, confirmed the feature of being visible among the features of innovation, with the highest percentage. Furthermore, based on following the other saffron farmers, and with the justification from the experts, they accepted saffron, and finally, they were convinced to continue the cultivation of saffron while accepting it.

Keywords

Main Subjects


ابریشمی، م. ح. (1366). شناخت زعفران ایران، انتشارات توس. ص: 307.
ارباب زائی مقدم، آ.، کرامت زاده، ع.، اشراقی، ف.، شیرانی بید ابادی، ف. (1402). توسعه کارآفرینی از طریق بهبود بهره وری نیروی کار (مطالعه نظام­های مختلف تولید چغندرقند استان گلستان). مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 10(4)، 179-196.
آسیمه، م.، نوری پور، م. (1396). تحلیل عوامل موثر بر پذیرش نوآوری­ها: مورد کشت گلرنگ در دهستان بندامیر. پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی، 10( 3)، 72-63.
اصغری لفمجانی، ص.، ایزدی، ع. ( 1395). واکاوی نقش زعفران دراشتغال­زایی خانوارهای روستایی (موردمطالعه: دهستان رشتخوار). فصلنامه پژوهش­های زعفران، 4 (2)، 228-210.
پورخالقی چترودی، م.، مهرابی بشرآبادی، ح.، خواجه پور، ا. (1399). بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش کشت زعفران دهستان دشتخاک در استان کرمان. زراعت و فناوری زعفران، 8 (1)، 144-131.
چراغ ویسی، س. (1397). تحلیل عوامل موثر بر پذیرش نخود پاییزه در شهرستان روانسر (کاربست نظریه راجرز). پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی.
رستمی، م. (1392). بررسی اثرات تاریخ کشت و تراکم بنه بر رشد و عملکرد زعفران در شرایط اقلیمی ملایر: نشریه بوم شناسی کشاورزی. 5 (1)، 27-38.
سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه. گزارش سالنامه زراعی، 1402، جلد 1، 47-18.
سلطانی، م.، رنجبر، ف.، محمدی، ح. (1390). ارزیابی پتانسیل­های اقلیمی کشت زعفران در شهرستان مرودشت، نشریه جغرافیا و برنامه ریزی محیطی. 43 (3)، 143-154
علیزاده، ح.، سالارزهی، ح.، پورانجنار، گ. (1399)، شناسایی و اولویت­بندی راهبردهای توسعه کارآفرینی و تجاری­سازی زعفران در مناطق روستایی استان خراسان جنوبی. نشریه زراعت و فناوری زعفران. 8 (4)، 575-597.
قادری، ا.، کلانتری، خ.، براتی، ع. ا.، کدعلیوند، س. (1402). تحلیل ساز وکارهای توسعه کارآفرینی روستایی: مطالعه شهرستان زیر کوه. مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی. 10 (4)، 58-39.
قاسمی، ش. (1389). بررسی عوامل موثر بر پذیرش کشت کلزا در شهرستان کرمانشاه. پایان نامه کارشناسی ارشد، رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی.
قمرنیا، ه.، سلطانی، ن. (1395)، پهنه بندی منـاطق مسـتعد کشـت زعفـران در کرمانشـاه:  رهیافتی برای تغییر الگوی کشـت و مقابلـه بـا کمبــود آب. نشریه مدیریت اراضی، 4 (1)، 1-11.
کرمی، ع .، رضایی مقدم، ک.، ابراهیمی، ح. (1385). پیش­بینی پذیرش آبیاری بارانی: مقایسه مدل­ها. علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی، 10( 1)، 71-89.
یاوری، ن.، زرافشانی، ک. (1396). بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش کشت زعفران در شهرستان­های سنقر و صحنه در استان کرمانشاه. نشریه پژوهش­های زعفران، 5 (1)، 111-123.
یزدان پناه، م.، زبیدی، ط.، صلاحی مقدم، ن.، روزانه، د. (1398). عوامل موثر بر پذیرش فناوری آبیاری نوین توسط کشاورزان (مورد مطالعه شهرستان بهبهان). علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 15(1)، 122-1140
Altieri, M.A. (2020). Agro ecology: the science of natural resource management for poor farmers in marginal environments. Agriculture, Ecosystems and Environment, 93, 1-24.
 
Asiabca, C., and Owens, M. (2020). Determinants of adoption behaviors of rural farmers in Negeria. Prossding of the 18 th Annual Conference. 26-30 May, Durban, South Africa, pp. 13-20.
Barker, P. (2002). On Being an Online Tutor. available at:Http://www.tandf.co.uk/journals.
Berkes, F. (2017). Understanding uncertainty and reducing vulnerability: lessons from resilience thinking. Natural Hazards, 41(2), 283-295.
Blythe, J., Sulu, R., Harohau, D., Weeks, R., Schwarz, A. M., Mills, D., & Phillips, M. (2017). Social dynamics shaping the diffusion of sustainable aquaculture innovations in the Solomon Islands. Sustainability9(1), 126.‏
Diserens, F., Choptiany, J. M. H., Barjolle, D., Graeub, B., Durand, C., & Six, J. (2018). Resilience assessment of Swiss farming systems: Piloting the SHARP-Tool in Vaud. Sustainability10(12), 4435.‏
Jamal, K., Kamarulzaman, N. H., Abdullah, A. M., Ismail, M. M. and Hashim, M. (2014). Adoption of fragrant rice farming: The case of paddy farmers in the east coast Malaysia. UMK Procedia, 1, 8-17.
Kamabi, S., Habibi nokhandan, M. and Rohi, A. (2014). Assess the impact of climatic factors affectingthe saffron using Analytical HierarchyProcess (AHP) Case Study: Rural of Roshtkhar city. Saffron Agronomy &Technology, 2(1), 75-90.
Karki, L., Schleenbecker, R. and Hamm, U. (2021). Factors influencing a conversion to organic farming in Nepalese tea farms. Journal of Agriculture and Rural Development in the Tropics and Subtropics, 2, 113-123.
Nemi Chand Meenal, S. K., Badodiya, C. and Kamni Paia, B. (2017). Extent of Adoption of Improved Animal Husbandry Practices by Dairy Farmers of Morar Block in Gwalior District, Asian Journal of Agricultural Extension, Economics & Sociology, 16(4), 1-8.
Nutley, S. M., and Davies, H.T.O. (2000). Making a reality of evidence-based practice: some lessons from the diffusion of innovations. Public Money and Management, 20 (4), 35-42.
Rogers, E. M. (2003). Diffusion of innovations (5th ed.). New York: Free Press.
Schumpeter, J. (1934). The theory of economic development: an inquiry into profits, capital, credit, interest, and the business cycle. New Brunswick, New Jersey: Transaction Books.
Venkatesh, V., and Davis, F. D. (2000). A theoretical extension of the technology acceptance model: Four longitudinal field studies. Management Science, 46 (2), 186-204.
Birmingham, P., and Wilkinson, D. (2003). Using research instruments: A guide for researchers. Routledge.‏ London.