در شهرستان رودبار استان گیلان. نشریه راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، 6(12): 98-111.
عباسی، ل.، شریفزاده، م.ش، عبدلهزاده، ع.، محبوبی، م.ر. 1397. نوآوری جمعی در زنجیره ارزش در تعاونیهای تولید کشاورزی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 5(4): 43-70.
مظهری، م.، رسولزاده، م. 1400. تحلیل زنجیره ارزش گلمحمدی در استان خراسان رضوی. نشریه علمی اقتصاد و توسعه کشاورزی. 35(3): 291-306.
معصومی، س.، اصغرپور، م.ح. 1400. از واکاوی شکنندگی زنجیره ارزش کسبوکارهای کشاورزی تا ارائه راهکاریی برای چابکی آن: مورد مطالعه صنعت زنبورداری و محصولات زنبور عسل. نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 8(2): 1-16.
معصومی، س.، جمشیدی گیلانی، م.، اصغرپور، م.ح. 1399. شناسایی و تحلیل موانع ایجاد زنجیره تأمین صنایع مرتبط با حشرات خوراکی. علوم و فنون زنبور عسل ایران، 11(21): 45-51.
میری، م.، شریفزاده، م.ش.، عبداللهزاده، غ.، عابدی سروستانی، ا. 1396. بررسی زنجیره تامین در بخش کشاورزی (مطالعه موردی: تولید و پرورش توتفرنگی در شهرستان رامیان استان گلستان). نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 4(3): 90-104.
Ahuja, K., Mamtani, K. 2020. Edible Insects Market Size By Product (Beetles, Caterpillars, Grasshoppers, Bees, Wasps, Ants, Scale Insects & Tree Bugs), By Application (Flour, Protein Bars, Snacks), Industry Analysis Report, Regional Outlook, Application Potential, Price Trends, Competitive Market Share & Forecast, 2020 – 2026. In ‘Global markets insights’. https://www.marketresearch.com/One-Off-Global-Market-Insights-v4130/Edible-Insects-Size-Product-Beetles-13036983/.
Alexandratos, N., & Bruinsma, J. 2012. World agriculture towards 2030/2050: the 2012 revision.
https://ageconsearch. umn.edu/record/288998/.
Andrusiv, U., Simkiv, L., Dovgal, O., Demchuk, N., Potryvaieva, N., Cherchata, A., Popadynets, I., Tkachenko, G., Serhieieva, O & Sydor, H. 2020. Analysis of economic development of Ukraine regions based on taxonomy method. Management Science Letters 10(3): 515-522.
Baiano, A. 2020. Edible insects: An overview on nutritional characteristics, safety, farming, production technologies, regulatory framework, and socio-economic and ethical implications. Trends in Food Science & Technology 100, 35-50.
BMEL, Federal Ministry of Food and Agriculture. 2014. National Policy Strategy on Bioeconomy, Germany, last accessed on: Feb 20, 2017 at: http://www.bmel.de/SharedDocs/Downloads/EN/Publications/NatPolicyStrategyBioeconomy.pdf?__blob =publication File.
Boukid, F., Sogari, G., & Rosell, C. M. 2023. Edible insects as foods: mapping scientific publications and product launches in the global market (1996-2021). Journal of Insects as Food and Feed, 9(3): 353-368.
Foley, J. A., DeFries, R., Asner, G. P., Barford, C., Bonan, G., Carpenter, S. R., ... & Snyder, P. K. 2005. Global consequences of land use. science 309(5734): 570-574.
Huis, A. V., Itterbeeck, J. V., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G., & Vantomme, P. 2013. Edible Insects: Future prospects for food and feed security. FAO Forestry paper, 171-178.
Huis, A. V., Rumpold, B. A., Van der Fels-Klerx, H. J., & Tomberlin, J. K. 2021. Advancing edible insects as food and feed in a circular economy. Journal of Insects as Food and Feed, 7(5): 935-948.
OECD. 2009. The Bioeconomy to 2030: Designing a Policy Agenda, OECD Publishing, last accessed on: Feb 20, 2017 at:
http://dx.doi.org/10.1787 /9789264056886-9-en.
Oktay, J. S. 2012. Grounded theory. Oxford University Press.
Park, J., Motoki, K., Velasco, C., & Spence, C. 2022. Celebrity insects: Exploring the effect of celebrity endorsement on people’s willingness to eat insect-based foods. Food Quality and Preference, 97.
Phonthanukitithaworn, C., Sae-eaw, A., Tang, H., Chatsakulpanya, P., Wang, W., & Ketkaew, C. 2021. Marketing Strategies and Acceptance of Edible Insects Among Thai and Chinese Young Adult Consumers. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 1-29. https://doi.org/10.1080 /08974438.2021.1979160.
Ramos‐Elorduy, J. 2009. Anthropo‐entomophagy: Cultures, evolution and sustainability. Entomological Research, 39(5): 271-288.
Ribeiro, J. C., Gonçalves, A. T. S., Moura, A. P., Varela, P., & Cunha, L. M. 2022. Insects as food and feed in Portugal and Norway–cross-cultural comparison of determinants of acceptance. Food Quality and Preference, 102, 104650.
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2022.104650.
Saaty, T. 1980. The analytic hierarchy process (AHP) for decision making. In Kobe, Japan, 1-69.
Skrivervik, E. 2020. Insects' contribution to the bioeconomy and the reduction of food waste. Heliyon 6(5): e03934.