Authors
1 Department of Natural Resources, Faculty of Agricultural Sciences & Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran.
2 Department of Architecture, Faculty of Art and Architecture, Razi University, Kermanshah, Iran
Abstract
Keywords
آذر، ع.، خسروانی، ف.، و جلالی، ر. 1398. تحقیق در عملیات نرم (رویکردهای ساختاردهی مسئله). انتشارات مدیریت صنعتی: تهران.
احسانیفر، ت.، رستمی، ف.، نادری، ن.، و خوشخوی، ش. 1396. بررسی شاخصهای پایداری در فعالیتهای کارآفرینانه کشاورزی. مجله مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی، 4 (1): 36-19.
اسکندری، م. 1398. بررسی تأثیر کارآفرینی، مشاغل خانگی و تأثیر آن بر توسعه شهری. هفتمین کنفرانس ملی مهندسی عمران، معماری و توسعه شهری پایدار ایران: تهران.
باباییهزهجان، م.، پیراننژاد، ع.، محمدپور زرندی، ح.، و امیری، م. (1395). شناسایی عوامل اقتصادی مؤثر بر کارآفرینی شهری (مطالعه موردی: شهر تهران). فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری، 5 (1): 99-83.
بدخشیان، س.، و منصوری، ب. 1396. شناسایی عوامل مؤثر در ایجاد ضرورت بهرهگیری از راهکارهای پایدار کشاورزی شهری در ساختمان برج- مزرعه. دومین کنفرانس بینالمللی عمران، معماری و طراحی شهری: بانکوک.
دریکوند، م.، مریدسادات، پ.، و رضویان، م.ت. (1400). شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه پایدار کشاورزی شهری و پیراشهری با رویکرد کارآفرینانه (مورد مطالعه: بخش مرکزی شهرستان خرمآباد). فصلنامه پژوهشهای روستائی، 12 (3): 426-445.
دیمیاد، ز.، پیوستهگر، ی. 1400. تبیین اثرات کارآفرینی بر توسعه پایدار شهری با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری (مطالعه موردی: شهر یاسوج). مجله برنامهریزی شهری، 12 (44): 54-39.
راسخی، ب.، قنبری موحد، ر.، و علیبیگی، ا.ح. 1397. تحلیل عوامل مؤثر بر موفقیت کارآفرینان کشاورزی شهری و روستایی استان کرمانشاه. مجله پژوهشهای روستایی، 9 (3): 359-346.
رستمی، س.، و درویشی سهتلانی، ف. 1399. شناسایی و تحلیل عوامل تسهیلکننده فرایند کارآفرینی سبز در حوزه پسماند شهری. مجله سلامت و محیطزیست، 13 (3): 578-559.
رضائی، م.، صادقی، ن.، و عزیزی، ش. 1400. تحلیل عوامل مؤثر بر کارآفرینی شهری در راستای دستیابی به اقتصاد پایدار (مطالعۀ موردی: شهر نجفآباد). مجله پژوهشهای جغرافیای برنامهریزی شهری، 9 (1): 209-189.
صیدایی، س.ا.، قنبری، ی.، جمینی، د.، و بسحاق، م.ر. 1392. سنجش پایداری کشاورزی در مناطق روستایی (مطالعه موردی: مناطق روستایی بخش مرکزی شهرستان روانسر). مجله جغرافیا و پایداری محیط، 3 (1): 106-87.
طباطبائی، س.س.، و لسانی، م. 1395. اعتباریابی آمادگی فرصتیابی حرفهای مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی. فصلنامه اندازهگیری تربیتی، 7 (26): 199-224.
طبرسا، ز.، شعبانعلیفمی، ح.، کلانتری، خ.، و هاتفی، م. 1394. عوامل مؤثر بر انگیزش مشارکت شهروندان در طرحهای کشاورزی اجتماع پشتیبان: مطالعه موردی: شهرستان گرگان. فصلنامه روستا و توسعه، 18 (2): 19-38.
عبادی، هـ.، و محبی، ز. 1400. بررسی تأثیرات کشاورزی شهری بر میزان سرمایه اجتماعی ذینفعان در دانشگاه رازی کرمانشاه. مجله جغرافیا و پایداری محیط، 11 (3): 31-44.
عزیزی، پ.، مهدوی، م.، و پیشرو، ح. 1389. سنجش مؤلفههای اقتصادی توسعه کشاورزی پایدار در ایران. مجله دانشنامه، 3 (3): 105-121.
منافی ملایوسفی، م.، حیاتی، ب.، پیشبهار، ا.، و نعمتیان، ج. 1398. ارزیابی پایداری زیستمحیطی کشاورزی در استان آذربایجان شرقی. مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، 29 (3): 271-286.
Adomako, K.W., Yun, T.H., Appiah-Twum, F., Akolgo, I.G., and Asamoah, E.O. 2020. Factors influencing the Production of Local Rice in Ghana: The Moderating Role of Open Innovation. International Journal of Scientific Research in Science, Engineering and Technology, 7 (2): 679-695.
Artmann, M., Specht, K., Vávra, J., and Rommel, M. 2021. Introduction to the Special Issue “A Systemic Perspective on Urban Food Supply: Assessing Different Types of Urban Agriculture”. Sustainability, 13 (7): 3798.
Audretsch, D. B., Belitski, M., and Desai, S. 2015. Entrepreneurship and economic development in cities. The Annals of Regional Science, 55 (1): 33-60.
Beilin, R., and Hunter, A. 2011. Co-constructing the sustainable city: how indicators help us “grow” more than just food in community gardens. Local Environment, 16 (6): 523-538.
Blixen Magariños, C., Colnago Vieyto, P., González Jiménez, N., Márquez Scotti, C., and Chiappe Hernández, M. 2007. Indicators of sustainability in agricultural urban. I Seminario de Cooperación y Desarrollo en Espacios Rurales Iberoamericanos. Sostenibilidad e Indicadores. Almeria, 16-17.
Cahya, D.L. 2016. Analysis of urban agriculture sustainability in Metropolitan Jakarta (case study: urban agriculture in Duri Kosambi). Procedia-Social and Behavioral Sciences, 227: 95-100.
Caputo, S., Rumble, H., and Schaefer, M. 2020. “I like to get my hands stuck in the soil”: A pilot study in the acceptance of soil-less methods of cultivation in community gardens. Journal of Cleaner Production, 258: 120585.
Caputo, S., Schoen, V., Specht, K., Grard, B., Blythe, C., Cohen, N., and Poniży, L. 2021. Applying the food-energy-water nexus approach to urban agriculture: From FEW to FEWP (Food-Energy-Water-People). Urban Forestry & Urban Greening, 58: 126934.
Clerino, P., and Fargue-Lelièvre, A. 2020. Formalizing objectives and criteria for urban agriculture sustainability with a participatory approach. Sustainability, 12 (18): 7503.
Challa, T.M., and Mansingh, J.P. 2015. Factors affecting the implementation of urban agricuture at household level: The case of holeta administrative town, Oromia, Ethiopia. International Journal of Current Research, 7(11): 22883-22888.
De Bon, H., Parrot, L., and Moustier, P. 2010. Sustainable urban agriculture in developing countries. A review. Agronomy for sustainable development, 30 (1): 21-32.
Drechsel, P., and Dongus, S. 2010. Dynamics and sustainability of urban agriculture: examples from sub-saharan Africa. Sustainability Science, 5 (1): 69-78.
D’Silva, J.L., Man, N., Shaffril, H.A.M., and Samah, B.A. 2011. Acceptance of sustainable agricultural practices: the case of crop farmers. American Journal of Agricultural and Biological Science, 6 (2): 227-230.
Eigenbrod, C., and Gruda, N. 2015. Urban vegetable for food security in cities. A Review. Agronomy for Sustainable Development, 35 (2): 483-498.
Feola G, Sahakian, M., and Binder, C.R. 2020. Sustainability assessment of urban agriculture. Sustainability Assessment of Urban Systems, 1: 417-437.
Filser, M., Kraus, S., Roig-Tierno, N., Kailer, N., and Fischer, U. 2019. Entrepreneurship as catalyst for sustainable development: Opening the black box. Sustainability, 11 (16): 4503.
Fornell, C., and Larcker, D.F. 1981. Evaluating structural equations models with unobservable variables and measurement error. Journal of Marketing Research, 18 (1): 39-50.
Gómez-Limón, J.A., and Riesgo, L. 2009. Alternative approaches to the construction of a composite indicator of agricultural sustainability: An application to irrigated agriculture in the duero basin in Spain. Journal of Environmental Management, 90 (11): 3345-3362.
Gulyas, B.Z., and Edmondson, J.L. 2021. Increasing city resilience through urban agriculture: Challenges and solutions in the global North. Sustainability, 13 (3): 1465.
Hardman, M., Chipungu, L., Magidimisha, H., Larkham, P.J., Scott, A.J., and Armitage, R.P. 2018. Guerrilla gardening and green activism: Rethinking the informal urban growing movement. Landscape and Urban Planning, 170: 6-14.
Hulland, J. 1999. Use of partial least squares (PLS) in strategic management research: A review of four recent studies. Strategic Management Journal, 20 (2): 195-204.
Ida Naziera, N., Rika, T., Zainalabidin, M., and Sharifuddin, J. 2017. Factors affecting urban dwellers to practice urban agriculture. International Journal of Advanced Research, 5 (7): 1580-1587.
Karimi, R.F., and Nabavi Chashmi, S. A. 2019. Designing green entrepreneurship model in sustainable development consistent with the performance of Tehran Industrial Towns. Journal of Business-to-Business Marketing, 26 (1): 95-102.
Khosravi, S., Lashgarara, F., Poursaeed, A., and Omidi Najafabadi, M. 2022. Modeling the relationship between urban agriculture and sustainable development: a case study in Tehran city. Arabian Journal of Geosciences, 15 (1): 1-13.
Krishnan, S., Nandwani, D., Smith, G., and Kankarta, V. 2016. Sustainable urban agriculture: a growing solution to urban food deserts. In Organic Farming for Sustainable Agriculture (pp. 325-340). Springer, Cham.
Kummitha, R.K.R. 2019. Smart cities and entrepreneurship: An agenda for future research. Technological Forecasting and Social Change, 149: 119763.
Landert, J., Schader, C., Moschitz, H., and Stolze, M. 2017. A holistic sustainability assessment method for urban food system governance. Sustainability, 9 (4): 490.
Langemeyer, J., Madrid-Lopez, C., Beltran, A.M., and Mendez, G.V. 2021. Urban agriculture a necessary pathway towards urban resilience and global sustainability?. Landscape and Urban Planning, 210: 104055.
Lin, B.B., Philpott, S.M., and Jha, S. 2015. The future of urban agriculture and biodiversity-ecosystem services: Challenges and next steps. Basic and Applied Ecology, 16 (3): 189-201.
Losada, H., Vieyra, J., Soriano, R., Bennett, R., Cortes, J., and Zavaleta, P. 2001. Assessing the sustainability of a terraced agroecosystem for production of nopal vegetable (Opuntia Ficus-Indica) in Metropolitan Mexico City. American Journal of Alternative Agriculture, 16 (3): 98-105.
Magner, N., Welker, R.B., and Campbell, T.L. 1996. Testing a model of cognitive budgetary participation processes in a latent variable structural equations framework. Accounting and Business Research, 27 (1): 41-50.
Malchow-Møller, N., Schjerning, B., and Sørensen, A. 2011. Entrepreneurship, job creation and wage growth. Small Business Economics, 36 (1): 15-32.
McGuinn, C., and Relf, P.D. 2001. A profile of juvenile offenders in a vocational horticulture curriculum. Hort Technology, 11 (3): 427-433.
Miljković, J. Ž., Popović, V., and Gajić, A. 2022. Land take processes and challenges for urban agriculture: A spatial analysis for Novi Sad, Serbia. Land, 11 (6): 1-18.
Mirgholami, M., Gharachourlou, S., and Pouri, S. 2021. Investigating sustainable urban agriculture in Hokmabad neighborhood in Tabriz. International Congress on the Phenomenological Aspects of Civil Engineering.
Nadal, A., Alamús, R., Pipia, L., Ruiz, A., Corbera, J., Cuerva, E., and Josa, A. 2017. Urban planning and agriculture. Methodology for assessing rooftop greenhouse potential of non-residential areas using airborne sensors. Science of the Total Environment, 601: 493-507.
Orsini, F., Kahane, R., Nono-Womdim, R., and Gianquinto, G. 2013. Urban agriculture in the developing world: A review. Agronomy for Sustainable Development, 33 (4): 695-720.
Pearson, L.J., Pearson, L., and Pearson, C.J. 2010. Sustainable urban agriculture: Stocktake and opportunities. International Journal of Agricultural Sustainability, 8 (1-2): 7-19.
Pollard, G., Roetman, P., Ward, J., Chiera, B., and Mantzioris, E. 2018. Beyond productivity: considering the health, social value and happiness of home and community food gardens. Urban Science, 2 (4): 97-106.
Poulsen, M.N. 2017. Cultivating citizenship, equity, and social inclusion? putting civic agriculture into practice through urban farming. Agriculture and Human Values, 34 (1): 135-148.
Poulsen, M.N., McNab, P.R., Clayton, M.L., and Neff, R.A. 2015. A systematic review of urban agriculture and food security impacts in low-income countries. Food Policy, 55: 131-146.
Rindova, V., Barry, D., and Ketchen Jr, D. J. 2009. Entrepreneuring as emancipation. Academy of Management Review, 34 (3): 477-491.
Sadati, S.A., Shaabanali Fami, H., Asadi, A., and Sadati, S.A. 2010. Farmer’s attitude on sustainable agriculture and its determinants: A case study in Behbahan county of Iran. Research Journal of Applied Sciences, Engineering and Technology, 2 (5): 422-427.
United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division. 2019. Probabilistic Population Projections Rev. 1 based on the World Population Prospects 2019 Rev. 1. Available online: http://population.un.org/wpp/ (accessed on 20 January 2020).
Valliere, D. 2016. Measuring regional variations of entrepreneurial intent in India. The Journal of Entrepreneurship, 25 (2): 111-128.
Wadumestrige Dona, C.G., Mohan, G., and Fukushi, K. 2021. Promoting urban agriculture and its opportunities and challenges a global review. Sustainability, 13 (17): 9609.
Wang, N., Zhu, L., Bing, Y., Chen, L., and Fei, S. 2021. Assessment of urban agriculture for evidence-based food planning: A case study in Chengdu, China. Sustainability, 13 (6): 3234.
Warren, E., Hawkesworth, S., and Knai, C. 2015. Investigating the association between urban agriculture and food security, dietary diversity, and nutritional status: A systematic literature review. Food Policy, 53: 54-66.
Whittinghill, L., and Sarr, S. 2021. Practices and barriers to sustainable urban agriculture: A case study of louisville, Kentucky. Urban Science, 5 (4): 92-114.
Zahra, S.A., and Wright, M. 2016. Understanding the social role of entrepreneurship. Journal of Management Studies, 53 (4): 610-629.
Zasada, I. 2011. Multifunctional peri-urban Agriculture a review of societal demands and the provision of goods and services by farming. Land Use Policy, 28 (4): 639-648.
Zimmerer, K.S., Bell, M.G., Chirisa, I., Duvall, C.S., Egerer, M., Hung, P.Y., and Yacamán Ochoa, C. 2021. Grand challenges in urban agriculture: Ecological and social approaches to transformative sustainability. Frontiers in Sustainable Food Systems, 5: 101-119.