Determinants of cleaner production in agriculture: the case of organic strawberry greenhouse production in Alborz province

Authors

1 Agricultural Extension, Communication and Rural Development Department, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Iran.

2 Assistant Professor of Agricultural Extension, Communication and Rural Development Department, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Iran.

3 Associate Professor, Department of Agricultural extension, communication and rural Development, Faculty of Agriculture, University of Zanjan, Zanjan, Iran.

Abstract

The health of humans is some way related to the quality of food consumed by them; therefore, at present, the production of organic agricultural products is a necessity of the agricultural sector. In this regard, the behavior of farmers in the use of organic farming is very important. Accordingly, the main purpose of this study was to investigate the behavior of greenhouse owners in organic cultivation of strawberries and the analyze determinants of cleaner production in strawberry greenhouses. Statistical population of the study were strawberry growers in Alborz province (N=159). Sample size determined via Krejcie and Morgan’s table(n=114). Sampling method was Stratified random sampling. The data were collected using a researcher-made questionnaire, the validity of which was confirmed by a panel of experts. Also, To determine the reliability of the questionnaire, a pilot test was conducted and then Cronbach’s Alpha was calculated (between 0.71 - 0.9). The results of the regression analysis showed that three variables of financial and skill, attitude and intellectual / knowledge power in about 47 percent of the changes related to organic agricultural behavior were explained in the form of planned behavior model. Also, according to the Extended Model of Planned Behavior, four variables of social factors, financial and skill ability, intellectual ability/knowledge and attitude explained about 70% of the changes related to organic agricultural behavior.

Keywords


آرمند، ش.، دل انگیزان، س. پاپ زن، ع. 1398. ضرورت و اهمیت تجاری­سازی محصولات تولید پاک (با تکیه بر کشاورزی ارگانیک). سومین همایش ملی راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار در علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایران. 13 مرداد، 1398، تهران.
پورجاوید، س. غنیان، م. 1398. واکاوی عوامل مؤثر بر نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک (مورد مطالعه: شهرستان اسلام‌آباد غرب). فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 50(2): 381-367.
حدادی، ش.، یزدانی، س. صالح، ا. 1396. بررسی عوامل مؤثر بر تمایل کشاورزان به کشت ارگانیک محصول خیار در استان البرز. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 48(3): 378-369.
حسنی‌خورشیدی، ف.، عزیزی، م.، زارع حسین‌آبادی،ح. فائزی پور، م. 1399. شناسایی و تبیین شاخص‌ها و راهکارهای تولید پاک‌تر در کارخانه تخته فیبر دانسیته متوسط (MDF). فصلنامه علمی ـ پژوهشی کارافن، 17(2): 79-65.
خالدی، م.، لیاقتی، ه. صادقی، ا. 1394. عامل‌های مؤثر بر فرآیند انتقال به کشاورزی ارگانیک در میان گوجه‌فرنگی کاران استان البرز: کاربرد تجزیه‌وتحلیل تبعیضی. فصلنامه کشاورزی بوم‌شناختی، 5(1): 71-63.
خوان پایه، م.، کرمی، ع. 1394. سازه های مؤثر بر نگرش کشاورزان نسبت به ابعاد پایداری مزرعه در شرایط آبیاری با پساب شهری: مورد مطالعه شهرستان مرودشت. فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 11(1): 19-11.
خوانساری اسدابادی، م. 1391. مطالعه ساز و کارهای انگیزشی موثر در رفتار کشاورزان به منظور توسعه کشاورزی ارگانیک در شهرستان گرمسار. پایان‌نامه جهت دریافت درجه کارشناسی‌ارشد. رشته ترویج و آموزش کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار.
دل­انگیزان، س.، پاپ­ زن، ع. آرمند، ش. 1400. طراحی و تدوین مدل تجاری­سازی محصولات ارگانیک بر اساس تئوری بنیادی (مطالعه موردی: استان کرمانشاه). فصلنامه کارافن، (48)4: 48-33.
سالم، ج.، اسلامی، م.ر. طباطبائی، س.ع. 1396. بررسی عوامل مؤثر بر تمایل گلخانه داران به تولید خیار گلخانه‌ای ارگانیک در استان یزد. فصلنامه خشک بوم، 7(2): 19-9.
سبزیان ملایی، خ.، آجیلی، ع.، محمدزاده، س.، یزدان پناه م. فروزانی، م. 1394. بررسی تمایل و رفتار کشاورزان نسبت به به‌کارگیری مدیریت تلفیقی آفات با استفاده از تئوری توسعه‌یافته رفتار برنامه‌ریزی‌شده. فصلنامه پژوهش‌های ترویج و آموزش کشاورزی، 8(2): 70-57.
شوکت فدایی، م.، خالدی، م. صادقی، ا. 1393. بررسی عوامل مؤثر بر تمایل کشاورزان به کشت محصول ارگانیک در میان گوجه‌فرنگی‌‌کاران استان البرز. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 45(3): 521-528.
صافی­سیس، ی.، جودی دمیرچی، م. ملکی، م. 1399. تحلیل عوامل مؤثر بر نیت رفتاری فناوری محصولات ارگانیک از دیدگاه کارشناسان کشاورزی استان آذربایجان شرقی. فصلنامه پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، (13)1: 14-1.
صفا، ل.، رضایی، ر.، صلاحی مقدم، ن. کرباسیون، م. 1398. عوامل تاثیرگذار بر قصد رفتاری کشاورزان از زنبور براکون در مبارزه با آفت کرم هلیوتس (Heliothis spp) گوجه­فرنگی در شهرستان طارم.  فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی، 15(2)، 222ـ205.
صندوقی، ع. راحلی، ح. 1395. توسعه مدل رفتار برنامه‌ریزی‌شده برای تبیین قصد تولید محصولات ارگانیک بین گلخانه داران خیار شهرستان اصفهان با متغیر هنجار اخلاقی. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران (علوم کشاورزی ایران)، 47(4): 974-961.
عامریان. م.، علی­محمدیان، ل. ملک حسینی، ا. 1396. ارزیابی دلایل بی توجهی و غفلت کشاورزان از عوارض سو مصرف کودهای شیمیایی (به ویژه کود ازته) به روش بحث متمرکز گروهی. فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، 19(4): 46-35.
عسکری بزایه، ف.، اللهیاری، م.ص. کشاورز شال، ف. 1400. سطح آگاهی شالیکاران شهرستان لنگرود درزمینه کشاورزی ارگانیک. فصلنامه پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، (14)1: 47-35.
فاطمی، م.، رضائی مقدم، ک.، منفرد، ن. مقدس فریمانی، ش. 1397. سازه­های مؤثر بر تغییر رفتار کشاورزان به سمت کشاورزی ارگانیک (جامعه نمونه کشاورزان استان بوشهر). فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، (49)4: 796-779.
فراهانی راد،ح. احسانی،ح. 1387. تولید پاک‌تر، رویکردی پایدار برای اقدامات مدیریتی در ارزیابی اثرات محیط زیستی پروژه‌های صنعتی. نشریه علمی محیط و توسعه. 2 (3): 117-110.
محمدنژاد، ش.، سرایداران، م.، شهراز، س. امامی، م. (1387). مروری بر مدل سرآمدی تولید پاکتر در صنعت. انتشارات تهران: مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی ایران.
موسوی، م. خسروی پور. 1398. بررسی دانش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک (مورد مطالعه: سبزی­کاران شهرستان باوی در استان خوزستان). فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، 21(4): 294-2795.
نوری، م. نوری پور، م. 1393. سازه های مؤثر بر پذیرش تعاون و کارگروهی در شهرستان بویراحمد: ارائه الگویی توسعه یافته از نظریه های عمل منطقی و رفتار برنامه ریزی شده. فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی، 10(1): 31-23.
هوشمندان مقدم فرد، ز. شمس، ع. 1395ـ الف. بررسی عوامل مؤثر بر نگرش گندم کاران شهرستان خدابنده نسبت به کشاورزی ارگانیک. فصلنامه دانش کشاورزی و تولید پایدار، 26(3): 155-170.
هوشمندان مقدم فرد، ز. شمس، ع. 1395ـ ب. عوامل مؤثر بر رفتار مصرف سموم شیمیایی توسط گلخانه داران استان زنجان. فصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، 12(1): 131-119.
یادآور، ح.، نامی، م. ظریفیان، ش. 1397. کاربست تئوری تجزیه رفتار برنامه‌ریزی‌شده در پذیرش کشاورزی ارگانیک. فصلنامه دانش کشاورزی و تولید پایدار، 28(1): 183-169.
Adebiyi, J.A., and Olabisi, L.S. 2022. Participatory Causal Loop Mapping of the Adoption of Organic Farming in Nigeria. Environmental Management, 69: 410-428. 
Ajzen, I.  2011. The theory of planned behavior Reactions and reflections, Psychology & Health, 26 (9(: 1113-1127
Ajzen, I. (1991). The theory of planned behavior. Organizational Behavior and Human Decision Processes, 50: 179–211.
Ajzen, I., and Fishbein, M. 1980. Understanding attitudes and predicting social behavior. Englewood-Cliffs, NJ: Prentice-Hall.
Anonymous. 2022. FiBL and IFOAM – ORGANICS INTERNATIONAL. The 22nd world of organic agriculture, Statistics and Emerging Trends 2022.
Asadollahpour, A., Najafabadi, M.O., and Hosseini, S.J. 2016. Modeling behavior pattern of Iranian organic paddy farmers. Paddy and Water Environment, 14(1): 221-229.
Badu-Gyan, F., Henning, J.I.F., Grové, B., and Owusu-Sekyere, E. 2019. Examining the social, physical and institutional determinants of pineapple farmers’ choice of production systems in Central Ghana. Organic Agriculture, 9(3): 315-329.
Bond, J., Kriesemer, S.K., Emborg, JE., and Chadha, M.L. 2014. Understanding farmers' pesticide use in Jharkhand India. Extension Farming Systems Journal, 5(1): 53-62.
Despotović, J., Rodić, V., and Caracciolo, F. 2019. Factors affecting farmers’ adoption of integrated pest management in Serbia: An application of the theory of planned behavior. Journal of Cleaner Production, 228: 1196-1205.
Digal, L., and Placencia, S. G. 2018. Factors affecting the adoption of organic rice farming: the case of farmers in M’lang, North Cotabato, Philippines. Organic Agriculture, 9: 22-32.
Guimaraes, J.C., Severo, E.A. and Vieira, P.S. 2017. Cleaner Production, Project Management and Strategic Drivers: An Empirical Study, Journal of Cleaner Production, 166: 1- 24.
Irwa, I., and Hamm, U. 2017. Adoption of organic farming as an opportunity for Syrian farmers of fresh fruit and vegetables: An application of the theory of planned behaviour and structural equation modelling. Sustainability (Switzerland), 9: 25-34.
Kautsar,V., Tang, Sh., Kimani, S.M., Tawaraya, K., Wu, J., Toriyama, K., Kobayashi, K. and Cheng, W. 2022. Carbon decomposition and nitrogen mineralization of foxtail and milk vetch incorporated into paddy soils for different durations of organic farming. Soil Science and Plant Nutrition, 68(1): 158-166.
Nguyen, T.P.L., Doan, X.H., Tran, M.L., Tran, N.M., and Nguyen, T.D. 2020. A dataset of factors influencing intentions for organic farming in Vietnam. Data in Brief, 33(4), 106605.
Olsen, N.V., Sijtsema, S.J., and Hall, G., 2010. Predicting consumers' intention to consume ready-to-eat meals: the role moral attitude. 55 (3): 534–539.
Rana, S., Hasan, M., Alam, M., and Islam, M. 2017. Farmer attitude towards organic vegetable cultivation in Rangunia Upazila, Chittagong, Bangladesh. Journal of Bioscience and Agriculture Research, 14: 1151-1156.
Rawung, D., Abadi, A.L., Himawan, T., and Berhimpon, S. 2013.  Pesticide use Pattern and the Environmental Knowledge, Attitude and Behavior of Farmers: A Case Study in Tomohon City, North Sulawesi,  Science and Engineering Investigations. 18(2): 33-39.
Rezaei, R., Safa, L., Damalas, C.A., and Ganjkhanloo, M.M. 2019. Drivers of farmers' intention to use integrated pest management: Integrating theory of planned behavior and norm activation model. Journal of Environmental Management, 236: 328-339.
Singh, M. 2021. Organic Farming for Sustainable Agriculture. Indian Journal of organic Farming, 1(1): 1-9.
Sniehotta, F.F., SPresseau, J and Araujo-Soares.  2014. Time to retire the theory of planned behavior, Health Psychology Review, 8)1(: 1–7.
 
Sulemana, I., and James Jr, H.S. 2014. Farmer identity, ethical attitudes and environmental practices. Ecological Economics, 98: 49-61.
Tscharntke, T., Grass, I., Wanger, T.C., Westphal, C., and Batáry, P. 2021. Beyond organic farming– harnessing biodiversity-friendly landscapes. Trends in Ecology & Evolution, 36(10): 919-930.
Wijaya, T., Utama, A., and Rahmawaty, P. 2018. Motivation and barriers of organic agricultural production system adoption in Yogyakarta - Indonesia. Delhi Business Review, 19(2): 15-22.