Identifying Barriers to Establishing Organic agricultural Businesses in Iran (Case Study: Organic agricultural Units in Tehran Provinc

Abstract

Abstract4
Today, the agricultural sector has slightly increased its production to meet the ever
increasing demand for food due to the rapid growth of human societies by expanding new
science and technology. But this increase in production has caused environmental problems, the
destruction and contamination of water and soil resources and the development of various
diseases. In order to solve these problems, organic agriculture is consider as one of the
sustainable agricultural systems. But, despite the many benefits, setting up organic agriculture is
facing many barriers among farmers. The present study identifies obstacles to the establishment
of organic agriculture businesses. In this regard, qualitative research method and 12 deep
interviews with organic producers were used. Interview analysis was also conducted through
open and pivotal coding. Research findings showed that from the viewpoint of organic
producers, there are barriers such as financial, legal and administrative, institutional and
supportive, educational, cultural, personal, marketing and work environment and production-
related barriers. At the end, are recommended on the importance of setting up and protecting
organic agriculture is recommended.

Keywords


1- احسانی‌فر، ت.، رستمی، ف.، نادری، ن. و رضایی، ب. 1395. بررسی موانع و راهکارهای توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، (2): 15-1.
2- امیری، م.، زالی، م. و مجد، م. 1388. بررسی ﻣﺤﺪودﻳﺖهای راه‌اندازی کسب و کارهای نوظهور. نشریه توسعه کارآفرینی، 1 (3): 81-102.
3- پاسبان، ف. 1395. آنچه جهان را به سمت کشت ارگانیک سوق می دهد/ الزامات توسعه کشت ارگانیک. قابل دسترسی در سایت: http://iana.ir (بازیابی از اینترنت تیرماه 1397).
5- جوادی، ع. و یعقوبی، ج. 1391. ﻣﻮانع تولید محصولات ارگانیک از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار،  1: 68-57 .
6- زالی، م. و رضوی، م. 1387. پژوهشی در زمینه: موانع توسعه کارآفرینی در ایران. تهران: دانشگاه تهران، دانشکده کارآفرینی.
7- شعبانعلی فمی، ح.، قاسمی، ج.، و محمدزاده نصرآبادی، م. 1387. نظام‌های کشاورزی پایدار (مروری بر رویکردهای غالب). چاپ 1، موسسه فرهنگی منادی تربیت. تهران.
8- شفیعی، م.، و شقاقی، ع .1382. استراتژی افزایش مشارکت موثر و رقابتی بخش صنایع کوچک و متوسط در توسعه اقتصادی و صنعتی جمهوری اسلامی ایران. چاپ 2، موسسه خدمات فرهنگی رسا. تهران.
9- شیری، ن. و پاپ زن، ع .1391. بررسی موانع و مشکلات توسعه کشاورزی ارگانیک. فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 1، (1): 126-113.
10- عربی، ا. 1394. بررسی موانع راه‌اندازی کسب و کارهای جدید. فصلنامه اقتصاد، کار و جامعه، (179): 71-52.
11- کریمی، ا.، صدیقی، ح. و بابایی، ع. 1389. بررسی موانع پیش برد کشاورزی ارگانیک از دیدگاه کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی. مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، (2): 242-231.
12- کریمی، س. 1396.  کشاورزی ارگانیک، فرصتی برای کشاورزی ارگانیک. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، (3): 23-13.
13- کیانی، غ. و لیاقتی، ه .1387. تحلیل شرایط اقتصادی تبدیل کشاورزی رایج به کشاورزی ارگانیک با استفاده از مدل برنامه‌ریزی خطی پویا. مجموعه مقالات دومین همایش ملی کشاورزی بوم شناختی، گرگان.
14- مردای، ژ.، حیدری، ح.، عزیزی، م. و یعقوبی فرانی، ا. 1390. تحلیل جایگاه کشاورزی ارگانیک به‌عنوان بستر توسعه پایدار کشاورزی. مجموعه مقالات دومین همایش ملی توسعه پایدار روستایی، همدان، دانشگاه بو علی سینا.
15- هاشمی‌نژاد، آ. و رضوانفر، ا. 1389. بررسی موانع و مشکلات کشاورزی ارگانیک از دیدگاه تولیدکنندگان محصولات ارگانیک شهرستان روانسر استان کرمانشاه. مجموعه مقالات شفاهی اولین کنگره چالش‌های کود در ایران: نیم قرن مصرف کود، 10 و 12 اسفند ماه.
16- هیئت استانداردهای ملی ارگانیک آمریکا. 2005. به نقل از انجمن ارگانیک ایران. قابل دسترسی در سایت: www.iranorganic.org (بازیابی از اینترنت تیرماه 1397).
17.World Bank Group. 2017. available at: www.worldbank.org/en/country/iran )retrieved  august 2018 .(
18.IFOAM. 2008. Definition of Organic Agriculture. Available at: www.ifoam.org )retrieved august 2018.(
19.Khaledi, M., Gray, R., Weseen, S., and Sawyer, E. 2007. Assessing the Barriers to Conversion to Organic Farming: An Institutional Analysis, Department of Agricultural Economics University of Saskatchewan.
20.Salazar, R.C. 2005. Social and institutional opportunities and constraints of organic agriculture in the Philippines, Stuttgat - Hohenheim, October 11-13.
21.Sharifi, O., Sadati, S.A., Rostami, F., Sadati, S.A., Mohamadi, Y., and Taher Tolou Del, p. 2010. Barriers to conversion to organic farming: A case study in Babol County in Iran, African Journal of Agricultural Research. 5(16): 2260- 2267.
22.Sterrett, S., Groover, G.E., Taylor, D.B., and Mundy K. 2005. Describing Organic Agriculture Production in Virginia Results of the 2004 Farm Survey Virginia,s Rural Economic Analysis Program, Department of Agricultural and Applied Economics, College of Agriculture and Life Sciences, Virginia Tech.