2024-03-29T04:23:47Z
https://jead.gau.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=439
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
2821-0972
2821-0972
1394
2
4
نقش تعاونیهای کشاورزی در توسعه و ترویج کارآفرینی
زهرا
حاجی هاشمی
رضا
موحدی
حشمت اله
سعدی
توسعه و ترویج فرهنگ کار­آفرینی در بین مردم به خصوص قشر روستایی و کشاورزان از راهبرد­هایی است که امروزه اندیشمندان به آن تأکید ویژه­ای دارند. البته این راهبرد در گذشته نیز چه آگاهانه و چه غیر­آگاهانه مورد استفاده برخی دولت­ها بوده است. ضرورت پرداختن به مقوله حساس کار­آفرینی و نقش تعاونی­های کشاورزی در توسعه و ترویج آن در شرایط کنونی جامعه ایران بیش از پیش احساس می­شود. آنچه باعث اذعان همگان به اثر­بخشی این رویکرد در توسعه جوامع می­گردد، اثرات مثبت کار­آفرینی است. پژوهش حاضر، درصدد است تا نقش تعاونی­های کشاورزی در اقتصاد کشور، اشتغال، توسعه و ترویج کار­آفرینی و هم­چنین عوامل و شاخص­های مؤثر بر توسعه و ترویج کار­آفرینی از طریق تعاونی­ها را مورد توجه قرار دهد. نتایج حاصل از مطالعات وسیع و گسترده کتابخانه­ای و جستجو و بررسی منابع اینترنتی نشان داد که تعاونی­های کشاورزی می­توانند در اجرای فعالیت­های کارآفرینانه­ای از قبیل فعالیت­های تحقیقاتی، آموزشی و مشاوره­ای، تأمین منابع مالی، وسایل و امکانات تولید محصولات کشاورزی، تأمین وسایل مورد­نیاز برای صنایع دستی، و بازار­رسانی محصولات نقش مؤثری داشته باشند. علاوه بر این، از جمله مهم­ترین اقدامات و فعالیت­هایی که از طریق تعاونی­ها باعث ترویج کار­آفرینی می­شوند، شامل سازماندهی منابع و امکانات، احداث کارگاه، خطر­پذیری در فعالیت­های تولیدی، ایجاد خود­اشتغالی، خلاقیت و نو­آوری در کار، ایجاد اشتغال، پیش­بینی عرضه و تقاضا و شناسایی و برآورد نیاز­ها می­باشد.
کشاورزی
تعاونی
ترویج کارآفرینی
توسعه کارآفرینی
2016
02
20
1
16
https://jead.gau.ac.ir/article_2824_314c05e7cfa10da98f3067d918857579.pdf
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
2821-0972
2821-0972
1394
2
4
نقش بیوگاز در کارآفرینی در مناطق روستایی سیستان
جابر
پاریاب
عبدالرحیم
غیاثی
انرژی سنگ­بنا و پایه و اساس اقتصاد صنعتی مدرن است. انرژی یک عنصر ضروری برای تقریباٌ تمام فعالیت­های انسانی فراهم می­کند. هیچ کشوری نتوانسته است به توسعه­ای فراتر از یک اقتصاد معیشتی دست یابد، بدون آنکه بخش وسیعی از جمعیت در آن کشور حداقل دسترسی به خدمات انرژی را داشته باشند. از ابعاد مطرح شده در توسعه پایدار، استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر همچون انرژی خورشیدی، باد، زمین گرمایی، زیست توده، هیدروژن و سایر مواردی از این دست است. با توجه به میزان جمعیت روستایی کشور، پراکندگی جوامع روستایی و هزینهبر بودن اتصال آنها به شبکه سراسری انرژی از یکسو و عدم بهرهمندی روستاها از سیستم بهداشتی دفع فاضلاب و آلودگیهای زیستمحیطی ناشی از آن از سوی دیگر، استفاده از فناوری بیوگاز در مقیاس روستایی در طی چند دههی اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله که بصورت مروری تدوین شده است با بررسی منابع و متون داخلی و خارجی، پس از تشریح اهمیت و نقش انرژی­های نوین و تجدیدپذیر در جهان امروز، به بررسی مشکلات روستاهای سیستان در رابطه با تأمین انرژی پرداخته می­شود. در ادامه با توجه به پتانسیل منطقه سیستان برای استفاده از بیوگاز، مزایای استفاده از بیوگاز در مناطق روستایی سیستان و نقش و تأثیر آن بر کارآفرینی و ایجاد اشتغال پایدار و در نهایت توسعه روستایی مورد بحث قرار گرفته است. در پایان پیشنهادات کاربردی و راهکارهای عملی برای استفاده از این انرژی پاک، ارزان و با ارزش در روستاهای سیستان ارائه شده است.
روستا
کارآفرینی
انرژی
بیوگاز
سیستان
2016
02
20
17
33
https://jead.gau.ac.ir/article_2825_43b0e7cfa7b005336758777d8615bec8.pdf
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
2821-0972
2821-0972
1394
2
4
شناسایی نگرشهای کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی: کاربرد روششناسی کیو
عبدالحمید
پاپ زن
نعمت اله
شیری
فاطمه
پورقاسم
مژگان
خوش مرام
فاطمه
قربانی
مریم
تاتار
پژوهش حاضر با هدف کلی شناسایی نگرشهای کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی با استفاده از روششناسی کیو انجام شد. پارادایم حاکم بر پژوهش تلفیقی (کیفی- کمّی) بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل تمام دانشجویان سال چهارم کارشناسی رشتههای کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه بودند که به صورت هدفمند و با تکنیک بحث گروهی متمرکز تعداد 30 نفر از آنها برای مطالعه انتخاب شدند. براساس مصاحبههای انجام شده با دانشجویان در قالب گروههای بحث متمرکز تعداد 36 عبارت استخراج شد که در قالب یک پرسشنامه متشکل از 36 کارت و یک پاسخنامه (نمودار کیو) در اختیار دانشجویان مورد مطالعه قرار گرفت که میزان موافقت یا مخالفت خود را با آنها مشخص نمایند. تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش با انجام تحلیل عاملی اکتشافی نوع کیو با استفاده از نرمافزار SPSSWin20 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که نگرشهای کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دانشگاه رازی دارای پنج بُعد شامل؛ نگرش تلاش­گر، خلاق، ریسکپذیر، مسئولیت­پذیر و مدیرگرا میباشد. نتایج این مطالعه دستاوردهای مناسبی برای برنامهریزان نظام آموزش عالی کشاورزی بهمنظور تقویت نگرشهای کارآفرینانه دانشجویان کشاورزی دارد.
کارآفرینی
نگرش کارآفرینانه
کسب و کارهای کشاورزی
روششناسی کیو
2016
02
20
35
52
https://jead.gau.ac.ir/article_2826_5d90683e5c74cfa77537a4472a2d356a.pdf
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
2821-0972
2821-0972
1394
2
4
میکروکارآفرینی در کشورهای در حال توسعه؛ چالشها و عوامل مؤثر بر موفقیت
نگین
فلاح حقیقی
هنوز دانش سیستماتیک کمی در زمینه میکروکارآفرینی در اقتصاد کشورهای در حال توسعه وجود دارد. هرچند میکروکارآفرینی، پتانسیل کاهش فقر و توسعه ملی را دارد، اما در کشورهای در حال توسعه، صرفاً به عنوان یک استراتژی کاهش فقر به کار گرفته میشود. طبیعت میکروکارآفرینی در کشورهای در حال توسعه با کشورهای توسعهیافته متفاوت است. در کشورهای توسعهیافته افراد با سرمایه انسانی بالا به سمت ایجاد بنگاههای خرد حرکت میکنند اما در کشورهای در حال توسعه، بنگاههای خرد در بخش غیررسمی و با تکیه بر سرمایه انسانی پائین، سرمایه مالی شخصی یا خانوادگی، نیروی کار خود فرد یا خانواده او و سرمایه اجتماعی پائین شکل میگیرند. این مقاله، نقش برنامههای توسعه کسبوکار در میکروکارآفرینی را بررسی میکند، طبیعت میکروکارآفرینی در کشورهای در حال توسعه و توسعهیافته را مورد مقایسه قرار میدهد و در نهایت روی سازوکارهای موفقیت کارآفرینان خرد در کشورهای در حال توسعه بحث مینماید. از آن جمله میتوان به ویژگیهای فردی کارآفرین خرد و خانوادههایشان، دسترسی به منابع مالی، تأمین سرمایه انسانی مناسب، سرمایه اجتماعی، عوامل بیرونی مرتبط با وضعیت خرد و کلان اقتصاد کشور و کیفیت زیرساختها و نهادهای درون یک کشور اشاره کرد.
"میکروکارآفرینی"
"کشورهای در حال توسعه"
"چالشها"
"عوامل موفقیت"
2016
02
20
53
74
https://jead.gau.ac.ir/article_2827_839239fde780f17801fc594fe0e1c376.pdf
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
2821-0972
2821-0972
1394
2
4
نقش نهادهای حمایتی در توسعه کارآفرینی: مطالعه طرحهای اشتغالزای کمیته امداد امام خمینی (ره)
سمیه
محترم
محمد رضا
محبوبی
غلامحسین
عبدالله زاده
یکی از فعالیتهای اساسی کمیته امداد امام خمینی(ره)، انجام فعالیتهایی است که به ایجاد روحیه خوداتکایی و اعتماد به خود، علاقه و استقبال از کار منجر میشود به نحوی که افزایش حجم این گونه فعالیتها در مقایسه با سالهای قبل را میتوان به عنوان نشانهای از اهمیت این موضوع تلقی کرد. هدف این فعالیتها نیز کمک به درآمد خانوارها و ایجاد مشاغل مکمل جهت بهبود رفاه خانوارهای تحت پوشش است. بنابراین بررسی میزان استقبال و تمایل مددجویان نسبت به طرحهای اشتغالزای کمیته امداد میتواند منجر به اثربخشی چنین طرحهایی در راستای توسعه کارآفرینی اقشار فقیر جامعه شود. در تحقیق حاضر ابتدا تأثیر وامهای خرد کمیته امداد بر اشتغالزایی از طریق بررسی مبانی نظری و ادبیات پیشین بررسی شده است، سپس از طریق یک مطالعه موردی با کسب اطلاعات از تعدادی از مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان گرگان دیدگاه آنها در خصوص عوامل موثر بر استقبال از طرحهای اشتغالزا بررسی شده است. نتایج بیانگر این است که مهمترین عوامل موثر بر استقبال مددجویان از طرحهای اشتغالزا، شامل آگاهی مددجو از وجود طرح، تجربه خوب سایر مددجویان، مناسب بودن مدت بازپرداخت وام اشتغال، اعتماد و اطمینان مددجو نسبت به پرداخت وام، رسیدن به خودکفایی در زمان کوتاه، رضایت از روند آسان دریافت وامهای اشتغال و ایجاد مهارتهای کارآفرینانه در مددجو بودند. شفاف سازی و روشن کردن اهداف طرحهای اشتغالزا برای مددجویان، دریافت ضمانتهای قابل ارائه و راحت برای مددجویان وام گیرنده توسط بانکها از جمله پیشنهادهای این مطالعه در راستای عوامل موثر بر استقبال از طرحهای اشتغالزا توسط مددجویان است.
کارآفرینی
مددجویان
کمیته امداد امام خمینی (ره)
طرح اشتغال زایی
خودکفائی
2016
02
20
75
92
https://jead.gau.ac.ir/article_2828_e8965d8b47c2c650991901f899570364.pdf
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
2821-0972
2821-0972
1394
2
4
بررسی ادراک دانشجویان کشاورزی از محیط یادگیری در دروس کارآفرینی
سعید
کریمی
برنامههای آموزش کارآفرینی به علت نقش مثبتشان در ارتقای نگرش و مهارتهای کارآفرینانهی دانشجویان، مورد ستایش و تمجید قرار گرفتهاند. مطالعات مختلف هم حاکی از اثربخشی برنامههای آموزش کارآفرینی میباشد. ولیکن در زمینه بررسی و بهبود محیط یادگیری در این گونه برنامهها، مطالعات بسیار اندکی انجام شده است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی ادراک دانشجویان کشاورزی از محیط یادگیری در دروس کارآفرینی میباشد و رابطه بین ابعاد مختلف این محیط و میزان رضایت دانشجویان از دروس با صلاحیت شناسایی فرصتهای کسب و کار مورد مطالعه قرار میگیرد. دادههای مورد نیاز از طریق پرسشنامه از 105 نفر دانشجو در دو دانشگاه کشور (کردستان و شهر کرد) جمعآوری گردید. به طور کلی، پاسخگویان محیط یادگیری را نسبتا مطلوب ارزیابی کردند، ولیکن ابعاد مختلف محیط یادگیری به بهبود و اصلاح نیاز داشتند. تحلیل همبستگی نشان داد که ادراک دانشجویان از محیط یادگیری با میزان رضایت آنها از دروس کارآفرینی و همچنین صلاحیت شناسایی فرصتهای کسب و کار رابطه مثبت معنیداری دارد. نتایج حاصله همچنین بیانگر آن بود که رضایت دانشجویان و صلاحیت شناسایی فرصتهای کسب و کار به طور معنیداری در دانشجویانی بیشتر بود که تشویق در محیط آموزشی را بالاتر ارزیابی کرده بودند. استفاده از نتایج این مطالعه میتواند به برنامهریزی درسی و بهبود محیط یادگیری دروس کارآفرینی کمک نماید.
آموزش کارآفرینی
محیط یادگیری
فرصت کسب و کار
دانشجویان کشاورزی
2016
02
20
93
111
https://jead.gau.ac.ir/article_2829_b17247378e2be42e42c70d2bac019cd4.pdf
مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
2821-0972
2821-0972
1394
2
4
عوامل موثر بر موفقیت تحقیق و توسعه در صنایع غذایی
غلامحسین
حسینی نیا
احمد
یعقوبی فرانی
مژگان
ایرانی
نظامهای تحقیق و توسعه نقش موثری در خلق دانش و فناوری، پیدایش ایده ها و اندیشه های نوآورانه، بازسازی فرایندها و شیوههای کاری و فراهم شدن فرصتهای جدید کارآفرینی و توسعه کسب و کار دارند. بر همین اساس در بنگاههای اقتصادی و تولیدی، تمایل زیادی به ایجاد و توسعه نظامهای تحقیق و توسعه بهوجود آمده است. این موضوع در صنایع غذایی نیز مورد توجه قرار گرفته و در اکثر واحدهای تولیدی صنایع غذایی بزرگ، واحد تحقیق و توسعه بعنوان یکی از بخش های موثر در فرایند تولید ایجاد شده است. بر مبنای پژوهشهای انجام شده، موفقیت نظامهای تحقیق و توسعه مستلزم وجود برخی زیر ساختها و فراهم بودن مجموعهای از عوامل درون و برون سازمانی است. در مقاله حاضر به بررسی ماهیت و کارکردهای نظامهای تحقیق و توسعه و تبیین عوامل و شرایط موثر بر کارآمدی این نظامها، به بررسی تأثیر مولفههای سازمانی بر موفقیت نظامهای تحقیق و توسعه در واحدهای صنایع غذایی کشور پرداخته شده است. در این پژوهش به منظور بررسی وضعیت مولفههای سازمانی در نظامهای تحقیق و توسعه، دیدگاههای جمعی از مدیران واحدهای تحقیق و توسعه در بنگاههای صنایع غذایی کشور مورد بررسی قرار گرفته است. بر مبنای نظرات مدیران مورد نظر، عوامل انسانی، شرایط مرتبط با وضعیت ساختار سازمانی و چگونگی فرایندهای سازمانی، تأثیر معناداری بر موفقیت نظامهای تحقیق و توسعه در بنگاههای صنایع غذایی دارند. بر این مبنا پیشنهاداتی برای اصلاح و بهبود وضعیت عوامل مذکور برای دستیابی به سطح بالاتری از اثربخشی در نظامهای تحقیق و توسعه ارائه شده است.
تحقیق و توسعه
سازمان
فرایندهای سازمانی
ساختار سازمانی
صنایع غذایی
2016
02
20
113
130
https://jead.gau.ac.ir/article_2830_3679ebea90d8d3363c6a3cb86af837f8.pdf