بررسی نیازهای آموزشی دانشجویان کشاورزی در زمینه کارآفرینی (مطالعه موردی: دانشکده کشاورزی دانشگاه بو علی سینا و کردستان)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی/ دانشگاه بو علی سینا

2 دانشگاه بوعلی سینا

3 دانشکده کشاورزی/ دانشگاه کردستان

4 کارشناس علم سنجی، دانشگاه بو علی سینا

چکیده

هدف از انجام این تحقیق بررسی نیازهای آموزشی دانشجویان کشاورزی در زمینه کارآفرینی می‌باشد. تحقیق کاربردی حاضر از نوع توصیفی است که به شیوه پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان سال آخر کلیه رشته های کشاورزی در دانشگاه بو علی سینا و کردستان در سال 1395 بود. نمونه‌گیری به شیوه تمام شماری بود (n=157). در این پژوهش از روش متداول نیازسنجی یعنی مقایسه وضعیت موجود و مطلوب در سطح دانش و مهارت استفاده شده است. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه ساختار یافته بود که شامل چهار بخش اطلاعات فردی، نیازهای دانشی دانشجویان در زمینه کارآفرینی، نیازهای گرایشی و نیازهای مهارتی در زمینه کارآفرینی و راه‌اندازی کسب و کار بود که روایی محتوایی آن توسط تعدادی از متخصصین کشاورزی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد که برای هر سه سطح مورد سنجش (دانش، نگرش، و مهارت) بالاتر از 8/0 بود. پس از جمع آوری داده‌ها و کدگذاری از نرم افزارSPSS18 برای تجزیه و تحلیل داده‌ها برگرفته شد. نتایج نشان داد بالا‌ترین اولویت‌ نیاز‌های دانشی دانشجویان کشاورزی مورد مطالعه مربوط به آشنایی با قوانین و مقررات راه اندازی کسب و کار جدید، شناخت منابع اطلاعاتی مختلف جهت تدوین یک طرح کسب و کار و آشنایی با مسایل عملی کارآفرینی بوده است. در بخش نیازهای نگرشی بالاترین اولویت ها نیاز به دانش کارآفرینی و شرکت در نشست‌های کارآفرینی با حضور کارآفرینان بود. در بخش نیازهای مهارتی بالاترین اولویت‌ها مربوط به توانایی جذب سرمایه و توانایی دسترسی به تسهیلات بانکی بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Studying on the educational needs of agricultural students about entrepreneurship (case study on faculty of agriculture Bu-Ali Sina and Kurdistan universities)

چکیده [English]

Abstract
The purpose of this research was to assess the educational needs of agricultural students
about entrepreneurship. The present applied research is a descriptive which has done with a
surveying method. The statistical population of this study was the senior students of all
agricultural fields at Hamedan and Kurdistan Universities in 2017. Sampling was census
method (n = 157). In order to study the educational needs of the students about entrepreneurship
education, the common method of need assessment has been used, namely, comparing existing
and desirable status in three levels of knowledge, attitude, and skill. The data gathering tool was
a structured questionnaire consisting of four sections of students' individual information,
knowledge needs in entrepreneurship, attitude and skills requirements in entrepreneurship and
business establishment. Content validity of the questions was approved by a number of
agricultural experts and its reliability was measured using Cronbach's alpha coefficient, which
was more than 0.8 for all three levels of knowledge, attitude, and skill. After collecting data and
coding, SPSS18 software was used to analyze the data. The results showed that the highest
priorities of the knowledge needs of agricultural students were familiarity with the rules and
regulations for setting up a new business, the recognition of different information sources for
the formulation of a business plan and familiarity with practical entrepreneurship issues. In
analyzing the attitude needs of the students the highest ranks were about entrepreneurship
knowledge and entrepreneurship meeting with participation of entrepreneurs. In terms of skills
needs, the highest priority was related to the ability to raise funds and the ability to access
banking facilities.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Keywords: Need Assessment
  • Entrepreneurship
  • Agricultural Students
  1. احمدی، م. و شرفی، م. 1391. بررسی نیاز­های آموزشی دانشجویان دوره کارشناسی رشته مهندسی برق دانشکده فنی دانشگاه تهران در زمینه کارآفرینی. کنفرانس ملی کارآفرینی، خلاقیت و سازمان­های اینده، تهران.
  2. اسکندری، آ.، زارع، ا. و شریف‌زاده، م. 1394. کیفیت تدریس و نیازهای آموزشی هنرجویان هنرستان­های کشاورزی استان فارس. فصل­نامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی،  35: 106-94.
  3. آراستی، ز.، سعید بنادکی، س. و ایمانی‌پور، ن. 1390. نقش آموزش درس مبانی کارآفرینی در قصد کارآفرینی دانشجویان رشته­های غیر مدیریت (مطالعه موردی: دانشکده­های هنر و ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران). توسعه کارآفرینی، 14(4): 124-107.
  4. حسنی، م.، شهودی، م.، سامری، م. و شهودی، س. 1393. موقعیت­ و مطلوبیت آموزش مهارت‌های کشاورزی سازمان فنی و حرفه‌ای آذربایجان غربی از دیدگاه کارفرمایان، مربیان و کارآموزان. فصل­نامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، 31: 93-81.
  5. خالدی، خ.، آگهی، ح. و اسکندری، ف. 1393. نیازهای آموزشی مدیریت کارآفرینی دانشجویان دانشکده­های کشاورزی غرب ایران. فصلنامه پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی،  30: 15-3.
  6. رحمانی، ف.، یعقوبی­فرانی، ا.، مهدی­زاده، ح. و نادری­مهدیی، ک. 1392.بررسی نیازهای آموزشی فارغ‌التحصیلان کشاورزی در زمینه برخی مهارت­های پایه مدیریت و راه­اندازی کسب و کار.پنجمین همایش ملی آموزش، تهران.
  7. رضایی، ر.، کریمی، آ.، میری کرم، ف. و صفا، ل. 1391. بررسی نیازهای آموزشی دانشجویان کارشناسی‌ارشد رشته­های کشاورزی در زمینه کارآفرینی (مطالعه موردی: دانشگاه زنجان). نشریه توسعه کارآفرینی، 5 (3): 84-65.
  8. ریاحی، م.، عباسی، ع. و چیذری، م. 1396. نیازسنجی آموزشی زنان روستایی در زمینه دوره­های تک پودمانی مهارتی علمی- کاربردی کشاورزی در استان تهران. فصلنامه تعاون و کشاورزی، 329: 27-1.
  9. سعیدی مهرآباد، م. و مهتادی، م. 1387. تأثیر آموزش کارآفرینی بر توسعه­ رفتارهای کارآفرینانه (مطالعه موردی: آموزش­های کارآفرینی وزارت کار و امور اجتماعی). توسعه کارآفرینی، 1 (2): 74-57.

10. صبوری، ا. ح. و مینایی، م. ص. 1388. طبقه­بندی نیازهای آموزشی گلخانه­داران شهرستان گرمسار از دیدگاه گلخانه­داران و کارشناسان کشاورزی. پژوهش­های ترویج و آموزش کشاورزی، 2 (3): 42-54.

11. صفری، س. و سمیع­زاه، م. 1391. نیازسنجی آموزش و مهارت کارآفرینی در رشته­های علوم انسانی. نشریه فنآوری آموزش، 7 (1): 79-65.

12. عمانی، ا. ر. و چیذری، م. 1381.  نقش آموزش و ترویج بر سطح فنی گندمکاران استان خوزستان. ماهنامه جهاد، 56-23.

13. فتحی و اجارگاه، ک. و فخام­زاده، پ. 1388. نیازسنجی آموزشی، الگوها و فنون، تهران: انتشارات آییژ.

14. کراری، س. و عزیزی، م. 1394. نیازسنجی آموزش کارآفرینی بازنشستگان (مورد مطالعه: کانون بازنشستگان آجا). فصلنامه آموزش در علوم انتظامی، 3 (4): 58-35.

15. کواری، ح. و حسینی، م. 1390. نیازسنجی دوره­های آموزشی موردنیاز و پیشنهادی به منظور ایجاد کارآفرینی و کاریابی در دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاه‌های علوم پزشکی جنوب کشور. فصلنامه علوم پزشکی جهرم، دوره نهم ، شماره ویژه نامه، 60-54.

16. کردنائیچ، ا. و  همکاران . (1391). ابزار سنجش ویژگی­های شخصیتی کارآفرینان. تهران: انتشارات مرکز کارآفرینی دانشگاه تربیت مدرس.

17. موحدی، ر.، حیدری ترازک، خ. و سامیان، م. 1393. آموزش کارآفرینی کشاورزی پیش نیاز توسعه کشاورزی. نشریه کارآفرینی در کشاورزی، 1 (4): 48-33.

  1. Abdul Karim, M.S. 2016. Entrepreneurship Education in an Engineering Curriculum. Procedia Economics and Finance, 35: 379-387.
  2. Anderson, M.S. 2001. The complex relations between the academy and industry: views form the literature. J. Higher Educ, 72(2): 224-6.
  3. Chaudhary, H., and Jain, S. 2017. Impact of Entrepreneurship Education on Entrepreneurial Intentions of Potential Entrepreneurs in India.
  4. Fayolle, A. 2015. The Impact of Entrepreneurship Education on Entrepreneurial Attitudes and Intention: Hysteresis and Persistence. Pp: 75–93.
  5. Gámez Gutiérrez, J., and Garzón Baquero, J.E. 2017. New cross-proposal entrepreneurship and innovation in educational programs in third level (tertiary) education. Contaduría y Administración, 62: 239–261.
  6. Knowles, M. 1973. “The modern practice of adult education”, Follett Publishing Co., Chicago.
  7. Postigo, S. 2002. Entrepreneurship Education in Argentina. The Case of San Anders University. Paper presented for the internationalizing entrepreneurship education and training conference in Ent 2000 Malaysia July 8-10.
  8. Reichert, S. and Tauch, C. 2003. Trends and Progress towards the European Higher Education Area. A Report Prepared for the European University Association (EUA). Genève: EUA.
  9. Sánchez, J.C. 2011. "University training for entrepreneurial competencies: Its impact on intention of venture creation", International Entrepreneurship and Management Journal, 7(3): 239-254.
  10. Varela, R., Moreno, J., and Bedoya, M. 2015. GEM Colombia 2006–2013. Cali: Icesi.